Evo što radi sve veći broj imućnijih Srba kako bi zaradili

Autor: Poslovni dnevnik , 25. srpanj 2024. u 07:06
Porez na nekretnine u Crnoj Gori je relativno nizak, a postoje i olakšice za one koji svoje nekretnine iznajmljuju/Shutterstock

Kupnja nekretnine za iznajmljivanje u Crnoj Gori može biti vrlo isplativa investicija iz više razloga.

Poznati američki stručnjak za tržište nekretnina dao je savjet za ulaganje – rekao je da treba kupiti kuću i živjeti u njoj dvije godine, zatim kupiti drugu, useliti se u nju i prvu iznajmiti. Ponavljajte postupak dok ne kupite pet kuća u deset godina, stvarajući tako kapital.

Međutim, puno jeftinija i pristupačnija opcija je kupnja nekretnine u Crnoj Gori za iznajmljivanje.

Cijene značajno rastu
Branislav Simović, agent za nekretnine u Crnoj Gori, kaže za Biznis.rs da su cijene kuća i stanova značajno porasle posljednjih godina, posebno od dolaska ruskih i ukrajinskih državljana nakon rata.

“Cijene nekretnina u Crnoj Gori, posebno na primorju, variraju i zavise od mnogo faktora – lokacije, vrste i stanja same nekretnine. U ponudi je dosta kuća koje se prodaju po nižim cijenama od realnih, jer su upravo Rusi i Ukrajinci kupovali nekretnine koje im više nisu bile potrebne”, ističe Simović.

U Budvi se cijene stanova kreću od 1.500 do 3.000 eura po kvadratu, dok kuće mogu varirati od 2.000 do 4.500 eura po kvadratu, ovisno o blizini mora i kvaliteti gradnje.

Kotor, koji se nalazi na listi najposjećenijih mediteranskih gradova, ima nešto niže cijene nekretnina u odnosu na Budvu. Prosječna cijena stanova je između 1.500 i 2.500 eura po četvornom metru, dok su cijene kuća od 2.000 do 4.000 eura.

Tivat je još raznolikiji s cijenama stanova od 1.800 do 3.500 eura po četvornom metru, posebno u blizini luksuzne marine Porto Montenegro. Kuće u ovom gradu možete kupiti po cijenama od 2.500 pa čak i do 5.000 eura po kvadratu.

Herceg Novi i okolina su nešto jeftiniji, pa se ovdje može naći stan po cijeni od 1.200 eura po kvadratu. Kuće u ovom dijelu Boke kotorske kreću se od 1.500 do 3.500 eura po četvornom metru.

“Kupnja nekretnine za iznajmljivanje u Crnoj Gori može biti vrlo isplativa investicija iz više razloga. Broj turista je u stalnom porastu. To znači da postoji stalna potražnja za smještajem, posebno tijekom ljetne sezone, ali i tijekom cijele godine u određenim područjima”, objašnjava Simović.

Ističe da je i porezna politika povoljna, jer je porez na nekretnine relativno nizak, a postoje i olakšice za one koji svoje nekretnine iznajmljuju.

“Tržište nekretnina u Crnoj Gori raste, a predviđa se da će cijene nekretnina nastaviti rasti, što znači da možete očekivati ​​povećanje vrijednosti vaše investicije. Ipak, prije nego što se odlučite za kupnju, važno je obratiti pozornost na nekoliko čimbenika.

Nekretnine u turističkim mjestima kao što su Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi popularnije su za iznajmljivanje i mogu donijeti veće prihode. Doduše, troškovi održavanja nekretnine mogu biti različiti, pa ih je važno uzeti u obzir pri izračunu isplativosti”, kaže agent Branko Simović.

Smatra da se apsolutno isplati kupiti nekretninu za iznajmljivanje u Crnoj Gori jer se, primjerice, rate kredita za tu godinu mogu pokriti za samo tri mjeseca godišnje.

“Prosječne cijene u najpopularnijim turističkim gradovima kreću se oko 100 eura za noćenje u srpnju i kolovozu. U rujnu i lipnju one su za nijansu niže, ali sada, zbog produljenog ljeta, nekretninu možete iznajmiti četiri mjeseca godišnje”, ocjenjuje Simović. Iako većina kupaca nekretnine na obali kupuje za gotovinu, ima i onih koji dižu kredite.

Ponuda banaka
Kako je rekla kreditna savjetnica City Expert Snežana Vukmirović, to mogu biti dinarski krediti koji se svrstavaju u investicije i imaju rok otplate od 120 mjeseci. Također možete podići stambeni kredit indeksiran u eurima na rok otplate od 360 mjeseci.

Hipoteka kao sredstvo osiguranja mora biti ustanovljena nad nekretninama koje se nalaze na teritoriju Srbije. Učešće klijenta u kupnji nekretnine u inozemstvu mora iznositi najmanje 30 posto.

Treba naglasiti da državljani Srbije mogu kupovati nekretnine u svim državama s kojima Srbija ima reciprocitet, a to podrazumijeva pravo fizičke ili pravne osobe iz strane države da stekne nekretninu u Srbiji, ali pod uvjetima iz koje državljani Srbije mogu steći nekretnine u toj zemlji

Komentirajte prvi

New Report

Close