Standard&Poor’s povećao kreditni rejting Crne Gore

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2024. u 06:59
Foto: Reuters

Troškovi otplate duga ostaju niski, dok se rashodi kamata očekuju u prosjeku blizu pet posto prihoda.

Agencija Standard & Poor’s (S&P) povećala je kreditni rejting Crne Gore s B na B+, sa stabilnim izgledima, priopćeno je iz Ministarstva financija.

“Ovo je svojevrsna potvrda uspješnosti Vladine gospodarske politike, posebno imajući u vidu da je ovo drugo uzastopno poboljšanje kreditnog rejtinga u samo deset mjeseci. Prethodno su poboljšali izglede crnogorske ekonomije sa stabilnih na pozitivne, u martu ove godine”, prenosi RTCG.

Smanjen javni dug

Prema izvješću ove agencije, ključni faktori za poboljšanje kreditnog rejtinga bili su značajno smanjenje javnog duga, snažan nominalni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i kontinuirani napredak u strukturnim reformama koje prate proces Pristupanje Crne Gore Europskoj uniji (EU), uz poseban doprinos oporavku sektora turizma, čime je osigurana jača pozicija Crne Gore u platnom bilansu.

“Povećanje kreditnog rejtinga, kao jednog od najvažnijih gospodarskih parametara države, u Ministarstvu financija doživljavaju kao priznanje za uloženi trud i postignute rezultate, ali i kao poticaj za nastavak gospodarskog razvoja države. države i nadolazećim reformama, čiji je glavni cilj napredak i poboljšanje standarda građana, uz punu financijsku stabilnost”, dodaje se u priopćenju.

Povećanje kreditnog rejtinga Crne Gore od agencije Standard and Poor’s (S&P), učinit će državu privlačnijom za ozbiljne investitore, ocijenio je premijer Milojko Spajić.

On je na mreži X prokomentirao to što je S&P povećala kreditni rejting Crne Gore sa B na B+, uz stabilne izglede.

“Poslije 17 godina, prvi put od 2007. godine – najveća kredit rejting agencija S&P je povećala kreditni rejting Crne Gore, sa B na B+. Taj potez, koji se desio za svega deset mjeseci rada Vlade, će smanjiti kamate koje plaćaju naša država, građani i privreda i učiniće Crnu Goru privlačnijom za ozbiljne investitore”, napisao je Spajić.

Najnovije izvješće S&P pokazuje da je rejting Crne Gore podržan snažnim izgledima za rast zemlje, dugoročnim koristima od strukturnih reformi povezanih s procesom pristupanja EU i relativno niskim troškovima servisiranja duga.

Analitičari S&P-a ocijenili su da se ključni ciljevi Vlade odnose na unapređenje pregovora o pristupanju EU i intenziviranje borbe protiv korupcije, što posebno ohrabruje jer Crna Gora želi opravdati svoj status prve članice Unije.

“Izvještaj S&P pomoći će Crnoj Gori da poboljša imidž investicijske destinacije, jer je utvrđeno da trenutni projekti u sektoru nekretnina, energetike i ugostiteljstva nastavljaju privlačiti kapital, podržavajući rast”, navode iz Ministarstva.

Kako dodaju, ohrabruju i očekivanja S&P-a da bi fiskalni rezultat mogao premašiti ciljeve potkrijepljena faktorima poput potencijalno većih prihoda od turizma i dodatnih bespovratnih sredstava EU koja prate proces pristupanja Crne Gore.

“Također se predviđa da će proračunski manjak do 2027. u prosjeku iznositi tri posto BDP-a, što implicira samo blagi rast neto duga do 2027. godine. Troškovi otplate duga ostaju niski, dok se rashodi kamata očekuju u prosjeku blizu pet posto prihoda”, navodi se u priopćenju.

Bolja infrastruktura

Nastavak izgradnje daljnje dionice autoputa Bar-Boljare bit će u značajnoj mjeri financiran bespovratnim sredstvima i povlaštenim kreditima EU i međunarodnih financijskih institucija, čime će se smanjiti pritisak na javne financije.

Također je utvrđeno da bankarski sektor u Crnoj Gori pokazuje snažnu likvidnost, ostaje stabilan i otporan, oslanjajući se uglavnom na domaće depozite.

“Drugo uzastopno poboljšanje kreditnog rejtinga, kao jednog od ključnih ekonomskih parametara, snažan je pokazatelj stabilnosti i napretka koji je Crna Gora ostvarila, posebno u domenu fiskalne politike i ekonomskih reformi”, kazali su iz Ministarstva.

U konačnici, poboljšanje kreditnog rejtinga renomirane međunarodne agencije, osim što je potvrda stabilnosti javnih financija i odgovorne ekonomske politike, utjecat će i na bolji status zemlje kod međunarodnih financijskih institucija.

Komentirajte prvi

New Report

Close