Plastičnih vrećica u Crnoj Gori ipak se još može naći

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2024. u 07:33
Novi zakon ne zabranjuje korištenje plastičnih kutija za pakiranje hrane, kao ni ambalaže od stiropora/Shutterstock

Zabranjena je upotreba vrećica debljine od 15 do 50 mikrona.

U crnogorskim trgovinama zabranjena je upotreba vrećica debljine od 15 do 50 mikrona, dok se one veće od 50 mikrona, odnosno deblje vrećice, naplaćuju od 10 do 20 centi. Osim debljine vrećica, cijena je određena i težinom, tako da manje koštaju od 5 do 10 centi.

Ključ je u debljini
Ovih dana je počela primjena novih odredbi Zakona o gospodarenju otpadom koje, međutim, ne predviđaju potpunu zabranu korištenja vrećica u supermarketima, piše podgorički Dan. U supermarketima su u uporabi tanke vrećice koje se uglavnom koriste za voće i meso, ali i one veće od 50 mikrona koje sada koštaju 10 ili 15 centi, ovisno o tržištu. Novi zakon ne zabranjuje korištenje plastičnih kutija za pakiranje hrane, kao ni ambalaže od stiropora.

Tim povodom na društvenim mrežama oglasio se i ekološki aktivist Aleksandar Dragićević. “Nadam se da ćemo vrlo brzo promijeniti zakone i zauvijek se riješiti plastičnih vrećica, stiropor ambalaže u hrani i okolišu – napisao je i objavio video u kojem objašnjava koje su vrećice od sada u upotrebi.

Člankom 62. stavkom 9. Zakona zabranjena je uporaba lakih plastičnih vrećica za nošenje, debljine stjenke od 15 do 50 mikrona, na mjestu prodaje robe ili proizvoda. Za vrećice debljine stjenke veće od 50 mikrona plaća se naknada od 0,03 eura.

“Sredstva od naknade iz stavka 11. ovoga članka uplaćuju se na račun Fonda za zaštitu okoliša i mogu se koristiti samo za financiranje i sufinanciranje aktivnosti podizanja svijesti i informiranja javnosti te kampanja o štetnosti korištenja plastičnih vrećica za okoliš – definirano je zakonom.

Poprilične kazne
Člankom 64. zabranjeno je stavljanje na tržište okso-razgradivih plastičnih proizvoda i plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu – štapići za uši (osim onih koji su namijenjeni i koriste se u medicinske svrhe za briseve), pribor za jelo (vilice, noževi, žlice, zdjelice za štapiće), tanjuri, slamke, štapići za miješanje pića, štapići namijenjeni za pričvršćivanje na balone i za njihovo držanje, posude za hranu od ekspandiranog polistirena, odnosno posude kao što su kutije, sa ili bez poklopca, te one za držanje hrane.

Primjena posuda i čaša za piće od ekspandiranog polistirena, uključujući njihove čepove i poklopce, boce za piće zapremine do tri litre koje se proizvode od polietilen tereftalata kao glavnog sastojka (“PET boce”)…

Kazne za kršenje zakona su poprilične i kreću se od 1.000 do 40.000 eura za fizičke, odnosno pravne osobe.

Komentirajte prvi

New Report

Close