Institutu deblokiran račun, radnicima isplaćene dvije plaće

Autor: Poslovni dnevnik , 08. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Račun Zavoda deblokiran je nakon više od 200 dana.

Institutu Simo Milošević protekloga je tjedna deblokiran račun, a zaposlenicima su isplaćene dvije zaostale plaće, priopćeno je iz Vlade.

Kako se navodi, račun Zavoda deblokiran je nakon više od 200 dana, odnosno od 8. prosinca prošle godine, nakon što su Vlada i manjinski dioničar, tvrtka Villa Oliva, uplatili po pet milijuna eura za deblokadu računa, a sve u okviru ranijeg dogovora.

Riješena Jugobanka
Time je riješeno pitanje duga prema Jugobanci od oko sedam milijuna eura, koji je bio glavni razlog višemjesečne blokade, te je učinjen prvi korak za spas i razvoj Zavoda, poručili su iz Vlade, pišu Vijesti. Kažu da je na taj način ispunjena obveza Vlade koja je na temelju beskamatnog kredita izdvojila pet milijuna eura, koliko iznosi manjinski dioničar.

“Ujedno, danas su radnicima isplaćene po dvije zaostale plaće, što dolazi nakon višemjesečne neizvjesnosti, ali i opredjeljenja zaposlenika da Zavod opstane i zbrine pacijente”, stoji u priopćenju. Ističe se kako je to tek prvi korak u rješavanju dugogodišnjih nagomilanih problema Zavoda.

“Sljedeći korak je donošenje plana restrukturiranja u što kraćem roku, ne duljem od šest mjeseci, kojim će se normalizirati poslovanje Zavoda koji je trenutno opterećen značajnim dugovima, kako prema vjerovnicima tako i prema zaposlenicima”, poručili su iz Vlade. Kako su kazali, strateškim pristupom rješavanju dugogodišnjeg problema osigurat će se sigurnost zaposlenicima, vjerovnicima i svim korisnicima tog jedinstvenog oporavilišta.

Potpredsjednik Vlade, Srđan Pavićević nedavno je izjavio je da su u tih šest mjeseci dužni napraviti plan restrukturiranja, koji mora biti takvog tipa da Igalo samo imenom podsjeća na ono što je bilo.

“U planu će biti i elementi hotelijerstva, turizma, zdravstva, ugostiteljstva, a u svim tim segmentima morat će biti potpuno novi kvalitetni sadržaji”. Bit će to feniks koji će se dignuti iz pepela”, rekao je Pavićević. Dodao je da će se mijenjati kadrovi, oprema, tehnološki lanci, opseg ponude i cjenici.

Cijene niže od troškova
U platformi Vlade se navodi da je Institut u probleme došao zbog toga što je državni Fond zdravstva za liječenje svojih osiguranika plaćao iznose koji su bili značajno niži od stvarne cijene troškova za njihov boravak i terapiju.

Kako je navedeno u Vladinoj analizi, bolnički dan sa smještajem, punim pansionom i svim terapijama, dnevno je za domaće pacijente iznosio 33 eura, dok je stvarni trošak bio veći od 60 eura. Ista usluga je pacijentima iz Norveške, koji su prošle godine prekinuli suradnju, naplaćivana po cijeni od 105 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close