Crna Gora će dobiti novih 200 megavata zelene energije

Autor: Poslovni dnevnik , 15. svibanj 2024. u 05:47
Foto: SHUTTERSTOCK

Mujović je istaknuo da Vlada Crne Gore, kao ni vlade drugih zemalja, nisu u stanju u potpunosti provesti proces energetske tranzicije.

Crna Gora ima potencijal vode, vjetra i sunca i u naredne dvije godine će implementirati 200 megavata električne energije iz novih izvora, rekao je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Kako je priopćeno iz Ministarstva energetike i rudarstva, Mujović je to rekao uoči otvaranja Beogradskog energetskog foruma koji se danas i sutra održava u Beogradu, a na kojem će vodeći energetski stručnjaci govoriti o najaktuelnijim temama iz energetike u regiji jugoistočne Europe.

Podsjetio je da zemlje u regiji imaju iste ciljeve, interese i obveze prema Europskoj uniji (EU), te da trebaju surađivati, učiti iz iskustava drugih i zajednički nastupati prema Energetskoj zajednici i europskim partnerima kako bi dobiti pomoć.

Mujović je istaknuo da Vlada Crne Gore, kao ni vlade drugih zemalja, nisu u stanju u potpunosti provesti proces energetske tranzicije. Potrebna je podrška europskih partnera, istaknuo je Mujović.

“Glavni zadatak Crne Gore je smanjenje emisije CO2 i drugih plinova s ​​efektom staklenika, kao i povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, što je dio našeg nacionalnog energetskog plana”, rekao je Mujović. Pojasnio je da je Termoelektrana (TE) Pljevlja problem jer je najvažniji crnogorski energetski resurs.

Ostati bez 40 posto struje je sve samo ne lako, ali moramo raditi u tom smjeru i imamo obvezu pronaći adekvatnu zamjenu, kazao je Mujović, dodavši da je još jedan problem korištenje ugljena za grijanje.

Mujović je podsjetio da se radi na ekološkoj rekonstrukciji TE koja će biti završena 2025. godine i da će tada situacija biti puno povoljnija i razina emisije štetnih plinova prihvatljivija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close