Četiri tvrtke u užem krugu za drugu dionicu crnogorske autoceste

Autor: Poslovni dnevnik , 15. listopad 2024. u 07:00
Ugovorit će se s izvođačem da posao završi za pet godina, a oni će u tom roku biti dužni završiti drugu dionicu/Shutterstock

Dobar dio novca bit će osiguran iz fonda za zapadni Balkan, dio iz kredita EBRD-a, a dio iz vlastitih sredstava.

Crnogorska ministrica prometa Maja Vukićević rekla je u emisiji Epicentar Gradske RTV da se na natječaj za gradnju druge dionice autoceste javilo osam kompanija iz Kine, Turske i Azerbajdžana, među kojima je i kineska tvrtka CRBC koja je gradila prvu dionicu. Ističe da su četiri tvrtke u užem krugu za izgradnju autoceste.

Uvjeti natječaja
“Natječaj se provodi po pravilima EBRD-a, a tko će financirati projekt i tko će biti izabran ovisi o uvjetima natječaja”, rekla je Vukićević, pojasnivši da je “dio novca osiguran kreditom EU i proračun.”

Ministrica je rekla da je “postotno moguće da pravo gradnje druge dionice autoceste dobije kineski CRBC” te naglasila da izbor izvođača ovisi o uvjetima natječaja, prenose Vijesti. Napomenula je da je državna tvrtka Monteput raspisala natječaj za izvođača radova prije njenog izbora za ministricu prometa.

“Na natječaj se javila tvrtka CCC, krovna ili kako je oni zovu matica CRBC-a, no tko će na natječaju biti odabran ovisi o tome ispunjavaju li uvjete”, rekla je ministrica. Vukićević očekuje da će se iduće godine nastaviti gradnja druge dionice autoputa Bar – Boljare i da će svi radovi biti završeni u predviđenom roku.

Ministrica je rekla da je politička stranka iz koje dolazi kritizirala gradnju prve dionice autoceste, ali samo način na koji je projekt realiziran.

“Prigovorili smo načinu na koji je to urađeno. Imali smo, podsjetimo, “zaboravljenu” petlju od sto i pol milijuna eura. Taj projekt pratile su mnoge kontroverze u tom smislu”, ustvrdila je Vukićević ocijenivši da sve to treba istražiti.

Vukićević je potvrdila da je planirani rok za izgradnju autoceste do granice sa Srbijom 2030. godina, ali je napomenuo da je problem s rokovima što se uvijek mogu pojaviti neki nepredviđeni poslovi. “U svakom slučaju, ugovorit ćemo s izvođačem da posao završi za pet godina, a oni će u tom roku biti dužni završiti drugu dionicu”, objasnila je ministrica.

Komentirajući opasku da je “zanimljivo da Europljani daju novac, a Kinezi grade autocestu u Crnoj Gori”, Vukićević je rekla da je “natječaj otvoren za sve i da su se mogli javiti svi zainteresirani”.

“Taj natječaj je bio raspisan i završen prije mog dolaska na čelo resora, ali čak i da sam bila tamo s mjesta ministrice, nemam doticaja s natječajem koji je raspisao Monteput po pravilima EBRD-a. Mogao se prijaviti bilo tko, ali zašto nije, drugo je pitanje. Javila se jedna tvrtka iz Bangladeša koja je eliminirana jer nisu ispunjavali uvjete, rekla je ministrica prometa.

Odgovarajući na novinarski upit da u domaćoj javnosti postoji svojevrsna averzija prema kineskim tvrtkama, ministrica je rekla kako su “kineske tvrtke radile i na projektima u zemljama Europske unije, u susjednoj Hrvatskoj, pa to nije ništa neobično”.

“Najvažnije je da je natječaj bio otvoren za sve. Epilog je takav kakav je. Vjerujem da ćemo na kraju izabrati izvođača i potpisati ugovor o izgradnji.

“Prioritet Crne Gore je nastavak izgradnje autoputa i što prije završetak ovog projekta”, rekla je. Govoreći o ambicioznom planu Vlade Crne Gore o izgradnji autocesta i cesta, Vukićević je rekla da će dobar dio novca biti osiguran iz fonda za zapadni Balkan, dio iz kredita EBRD-a, a dio iz vlastitih sredstava.

Problemi sa željeznicom
Ona je kazala da je situacija u crnogorskoj željeznici jako loša jer je taj segment zanemaren i najavila da će sljedeće godine početi rekonstrukcija pruge Bar-Golubovci.

“Imamo četiri željeznička poduzeća i sva četiri su u problemima. To je važan projekt zbog Luke Bar”, dodao je ministar. Ministar je ocijenio da se država prema nacionalnom avioprijevozniku nije odnosila domaćinski te je najavio da će Vlada uskoro formirati natječajno povjerenstvo za davanje koncesija za zračne luke.

Odbacila je mogućnost da Vlada pristane na ugovor o koncesiji za zračne luke koji bi predviđao otpuštanje viška zaposlenika, navodeći da na to ne bi pristala ni kao ministrica prometa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close