Završna dionica autoceste do Boljara koštat će 880 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 06. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Monteput pokrenuo natječaj za izradu idejnih rješenja i projekata.

Crna Gora planira razviti mrežu ključnih prometnica do 2030. godine, pa je, osim druge dionice od Mateševa do Andrijevice, vrlo važna i izgradnja treće dionice od Andrijevice do Boljara. Planirana duljina završne dionice je oko 50 kilometara, a procijenjena vrijednost je oko 880 milijuna eura.

Idejni projekt
Rekao je to premijer Milojko Spajić, navodeći da je za ovu dionicu pokrenuta procedura idejnog projekta. “S obzirom da se puna funkcionalnost ove dionice stvara završetkom izgradnje autoceste od Požege do granice s Crnom Gorom, na području Republike Srbije, planirano je intenzivirati suradnju s kolegama iz Srbije kako bi se Realizirati izgradnju ovih dionica na optimalan način, na dobrobit obje države”, naveo je Spajić u pisanom odgovoru na pitanje poslanika Kluba zastupnika ZBCG – Demokratske narodne partije Vladislava Bojovića.

Podsjetio je da je Monteput pokrenuo natječaj za izradu idejnih rješenja i projekata za brojne druge prometnice.

“Ovo je najbolji dokaz naše opredijeljenosti da radimo na ujedinjenju Crne Gore i što prije krenemo u izgradnju brojnih velikih i strateški važnih prometnih projekata”, rekao je Spajić. On je kazao da je situacija na sjeveru najbolja potvrda da je izgradnja puteva i ranije morala biti prioritet, ali da je i pored toga započet samo autoput Bar – Boljare i prioritetna dionica do Mateševa, ali i pored toga, odrađeni su jedini konkretni radovi.

Da bi se krenulo u izvođenje radova na jednom velikom projektu potrebno je odraditi niz koraka, a do mandata 44. Vlade, navodi Spajić, gotovo niti jedan korak, osim prvog dijela, nije realiziran.

“Zato je jedan od ključnih prioriteta realizacija strateških ciljeva, koji će omogućiti gospodarski napredak i dodatni razvoj turizma te u konačnici građanima sjevera dati priliku da valoriziraju svoje potencijale, kako bi dostigli razinu razvijenosti sjevera. ostatak Crne Gore. Da ne pričamo u prazno, odmah smo krenuli u akciju”, rekao je.

Tako je, u cilju kontinuiteta izgradnje autoputa Bar-Boljare, Vlada osigurala podršku Europske komisije (EK) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u vidu bespovratnih sredstava i povoljnih kredita za dionicu Mateševo ​​- Andrijevica.

Analiza ponuda
Podsjetio je da je u suradnji s EBRD-om u travnju raspisan pretkvalifikacijski natječaj za izradu glavnog projekta i izgradnju druge dionice na koji se prijavilo pet tvrtki i tri konzorcija, a analiza pristiglih ponuda je u tijeku.

“Nakon toga bit će raspisana druga faza za dostavu ponuda i odabir izvođača. U međuvremenu će biti sklopljeni ugovori o kreditu, kao i o bespovratnim sredstvima koje smo osigurali zahvaljujući izuzetno intenzivnom radu i komunikaciji s europskim partnerima”, napisao je Spajić.

Komentirajte prvi

New Report

Close