Za Crnu Goru jedino sigurni turistički gosti koji dolaze iz regije

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2022. u 07:30
Foto: pixabay

Crnogorski turizam prate nepovoljne političke prilike, malo učešće zapadnoeuropskog tržišta, kratka turistička sezona…

Crnogorski turizam prate nepovoljne političke prilike koje direktno i indirektno destabiliziraju turističko poslovanje, neadekvatan destinacijski menadžment, malo učešće zapadnoeuropskog tržišta, kratka turistička sezona, problemi neadekvatne infrastrukture i prostornog planiranja, izostanak kriznog plana i adekvatnog tretiranja rizika, kaže profesorica na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi Olivera Blagojević, prenosi internetski portal analitika.me.

Tvrdnje Ministarstva ekonomije da ćemo ove godine dostići prihode iz rekordne 2019. godine, tj. više od milijardu eura, sugovornica Pobjede, doc. Dr. na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi Olivera Blagojević smatra suviše optimističnim.

”Pretpostavljam da su tvrdnje zasnovane na detaljnim istraživanjima tokova međunarodne i domaće turističke tražnje, kao i informacijama koje meni nisu u ovom trenutku dostupne. Mislim da je to veoma optimistična izjava i bilo bi mi drago, kao i svim građanima Crne Gore da se te tvrdnje ostvare”, poručila je Blagojević.

Kako je kazala, sadašnje stanje u turizmu Europe i šire, te samim tim i kod nas, je pod uticajem aktuelnih dešavanja, prije svega rata u Ukrajini, kao i ekonomske nestabilnosti prouzrokovane njime.

”Imamo situaciju da kada jenjava pandemija korona virusa i turizam doživljava oporavak od dvogodišnje krize, trend negativnih dešavanja se nastavlja i, naravno, uzima svoj danak. Kriza uvjetovana ratnim dešavanjima u Ukrajini direktno i indirektno utiče na turizam. Direktni uticat će se manifestirati padom ili čak izostankom tih tržišta, tj. Rusije, Ukrajine, Bjelorusije od nekih preko 20 posto u ukupnom turističkom prometu, zatim negativnim ekonomskim tokovima, padom životnog standarda potencijalnih turista i indirektno kroz strah od širenja i eskalacije sukoba, terorističkim prijetnjama koje izazivaju nemir kao i strah od putovanja”, tvrdi Blagojević.

Izvjesno je, prema njenim riječima, da ćemo i ovog ljeta biti upućeni na turiste iz regije, što, naravno, nije dovoljno za održivu turističku sezonu. Ističe i da će nam najavljeni novi letovi dovesti i turiste sa novih tržišta.

”U najavi su letovi iz Skandinavije (Norveška, Švedska i Danska) kao i iz baltičkih zemalja. Kao potencijalno rastuća tržišta izdvajaju se Češka, Slovačka i Poljska, a u najavi je saradnja sa tržištem Saudijske Arabije. Proteklih par godina imamo značajan upliv turista iz Turske. Također, “Flydubai” će krenuti sa letovima prema našoj zemlji”, smatra Blagojević.

2019. godina

bila je rekordna, a Crna Gora i ove očekuje prihode više od milijardu eura

Ona naglašava da crnogorski turizam prati niz problema kao što su nepovoljne političke prilike koje direktno i indirektno destabiliziraju turističko poslovanje, neadekvatan destinacijski menadžment sistem, malo učešće zapadnoevropskog tržišta, kratka turistička sezona, tj. visoka sezonalonst, problemi neadekvatne infrastrukture i prostornog planiranja, izostanak kriznog plana i adekvatnog tretiranja rizika itd.

Kao stručnjak u oblasti turizma Blagojević smatra da nam prioritet treba biti pozicioniranje na turističkoj mapi svijeta, između ostalog i kroz,,rebrending”, povratak na najjača emitivna tržišta, tj. zemlje zapadne Europe (Njemačka, Velika Britanija, Francuska, skandinavske zemlje) u smislu organiziranih putovanja, jer je to ključni preduvjet održivosti.

”S obzirom da smo aviodestinacija, od značaja su nove aviokonekcije, širenje tržišta i, kao što sam već istakla, organizirana putovanja kroz poslovanje sa turoperatorima. Naravno, treba kontinuirano raditi na produžetku turističke sezone, obogaćivanju turističke ponude i sadržaja, digitalnoj promociji, primjeni standarda u turizmu i pojačanoj sanitetskoj mjeri, kao i na sadržajnijim animacijski programima itd.”, poručuje Blagojević.

Kako sada stvari stoje, rekla je da kasnimo sa preorijentacijom na druga turistička tržišta kako bi se nadomjestio izostanak turista sa tržišta istočne Europe.

”Uz to, visoka sezonalnosti je trend koji je izražen naročito tokom posljednjih par godina, tako da ne očekujem značajniji produžetak sezone, ali svakako da očekujem dužu sezonu u odnosu na prethodne dvije godine”, poručila je na kraju Blagojević.

Komentirajte prvi

New Report

Close