Vlada optimistična oko turističke sezone u Crnoj Gori, analitičari nisu

Autor: Poslovni dnevnik , 02. srpanj 2024. u 06:41
Foto: SHUTTERSTOCK

U Crnoj Gori boravi 3,12 posto više turista, no najave nisu ohrabrujuće.

U Crnoj Gori, prema posljednjim podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), boravi 91,6 tisuća turista, što je 3,12 posto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, rekao je ministar turizma, ekologije, održivosti i razvoja sjevera, Vladimir Martinović.

On je u intervjuu agenciji Mina-business rekao da je u prošli četvrtak, u odnosu na podatke od 20. lipnja, u Crnoj Gori bilo 17,21 tisuća turista više.

“Očekivanja od ovogodišnje turističke sezone su pozitivna i vjerujemo da ćemo na kraju biti zadovoljni sa rezultatima. Pozitivni rezultati se bilježe i kada je u pitanju broj turista koji borave u hotelima. Naime, 27. lipnja u hotelskom smještaju boravilo je 35,77 tisuća turista, što je 7,74 posto više u odnosu na odgovarajući period prošle godine”, kazao je Martinović.

Nestabilnost kao uteg

Imamo veliku društvenu entropiju u kojoj se gubi gospodarstvo i turizam, a proizvodi nestabilnost i nesigurnost, rekao je Ratković.

Pad prometa
On je naveo da im takvi podaci daju za pravo da mogu biti optimisti i da očekuju uspješnu ljetnu sezonu.

“Kako sam u više navrata isticao, pripremljenost sezone nije odgovornost samo resornog ministarstva za turizam već i drugih subjekata koji, svojim aktivnostima doprinose stvaranju preduvjeta, dobrog poslovnog ambijenta za turističku djelatnost”, rekao je Martinović odgovarajući na pitanje da li se spremno dočekuje sezona.

S druge strane, dekan Fakulteta za turizam i poslovanje Rade Ratković kaže kako je realno očekivati nešto slabiju ukupnu turističku sezonu u odnosu na lošu prošlu godinu, kada je popunjenost kolektivnog smještaja bila svega 24 posto na godišnjoj razini.

On je za Pobjedu rekao da je, prema procjeni na osnovu boravišne pristojbe, početkom lipnja ukupan turistički promet u Crnoj Gori bio oko 11 posto manji, za pravne osobe veći za 4,5 posto, a za fizičke osobe za 21 posto niži.

“Podaci za kolektivni smještaj ažurirani su na travanj i bilježe oko sedam posto manji turistički promet u odnosu na prošlu godinu. Najviše gostiju je iz Crne Gore – 19 posto, Srbije deset posto i Njemačke devet posto”, rekao je Ratković.

Dodao je da je popunjenost u Crnoj Gori loša zbog slabe tržišne pozicije, gdje dominiraju gosti iz zemlje, regije i Rusije, uglavnom u sekundarnim stanovima. Komentirajući sve glasnije mišljenje u javnosti da su se turisti preorijentirali na Albaniju, Ratković je rekao da ta zemlja značajno napreduje, kao i Hrvatska jer puno bolje upravljaju turističkom destinacijom.

“Oni su posvećeni gospodarstvu, posebno turizmu, a ne kao mi nacionalnom i političkom prebrojavanju uz uvođenje vanjskih arbitara, odnosno susjeda. Imamo veliku društvenu entropiju u kojoj se gubi gospodarstvo i turizam, a proizvodi nestabilnost i nesigurnost”, rekao je Ratković.

Kao problem vidi to što Crna Gora nema adekvatan destinacijski menadžment, niti nacionalnu posvećenost turizmu, što je ključno za ekonomsku održivost.

Nedostaju imućniji gosti
“Vlast se ne može posvetiti gospodarstvu i turizmu i stvarnim interesima svih građana, budući da su svoje pozicije dobili uz pomoć i uplitanje vanjskog čimbenika, koji ih sigurno nije podržavao zbog dobrobiti i blagostanja Crne Gore, već zbog svojih političkih interesa.

Jedina iskrena i djelotvorna pomoć dolazi od EU i NATO-a, u koje, prema anketama, vjeruje najveći dio crnogorskog javnog mnijenja, ali ne i uvjerljiva većina sa sadašnje pozicije, koja je više privržena drugim opcijama i strateškim opredjeljenjima Crne Gore. “, kazao je Ratković.

U svakom slučaju Crna Gora mora nekako riješiti problem nedostatka gostiju veće platežne moći sa Zapada koji joj nedostaju, pogotovo sada kad je i Rusa i Ukrajinaca manje nego prije izbijanja rata u Ukrajini.

Komentirajte prvi

New Report

Close