Vlada i Rakčević zajedno će deblokirati račun Instituta Igalo

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2024. u 06:50
Foto: SHUTTERSTOCK

Rakčević će novac za deblokadu računa osigurati u obliku beskamatnog kredita, a Vlada uplatom iz Fonda za zdravstvo.

Vlada će, zajedno s najvećim manjinskim dioničarom Instituta Igalo, Vilom Oliva, riješiti problem deblokade računa Instituta od 7,3 milijuna, preuzimanjem polovičnog udjela u tom poslu.

Priopćeno je to ovih dana na zajedničkoj konferenciji za novinare premijera Milojka Spajića i vlasnika Vile Olive Žarka Rakčevića.

Spajić je pojasnio da će Rakčević novac za deblokadu računa osigurati u obliku beskamatnog kredita, a Vlada uplatom iz Fonda za zdravstvo, piše agencija Mina-business.

Sanacijski plan
Nakon deblokade, najavio je premijer, krenut će se u sanacijski plan koji će uključivati ​​pregovore o mogućem otkupu dionica od malih dioničara.

“Prema planu restrukturiranja, ako se u trećoj godini pokaže održivim, država će tek tada moći pomoći Institutu. Država je prije šest godina prijevremeno donijela zakon o ograničenju državnih potpora. Niti jedna država to nije učinila prije ulaska u EU – rekao je Spajić.

7,3

milijuna eura iznosi dug Instituta na ime kojeg je blokiran račun

Rakčević je rekao da ne želi da Institut ode u stečaj, jer je u blokadi skoro 200 dana. “Dali smo pet ideja za spas Instituta. Prodaja dionica bila nam je zadnja opcija. Imali smo ponude od dva strana fonda, ali prvo smo htjeli dati ponudu državi. No, pojavio se problem s propisima o državnim potporama – kazao je Rakčević.

Rekao je da Crnoj Gori treba Institut i da je ovo četvrta vlada s kojom razgovaraju. “Institutu smo bili spremni dati deset milijuna eura beskamatno, dok se ne usvoji plan sanacije. Stalo nam je da Institut živi i bude centar zdravstvenog turizma. Našlo se rješenje da damo pola novca za deblokadu. Dat ćemo četiri-pet milijuna, koliko bude potrebno, a Vlada još više kroz akontacije iz Fonda za zdravstvo – rekao je Rakčević.

Spajić je rekao da su napravili mapu puta, a dobavljače Instituta zamolio je za još malo strpljenja jer su na pragu rješenja ove agonije. Očekuje da će se problemi Instituta riješiti za nekoliko mjeseci, kada bude gotov plan restrukturiranja. Rakčević je rekao da su kredit spremni dati već sljedeći tjedan, ali da će zbog procedura to trajati oko 15 dana.

Spajić je naveo da je za deblokadu potrebno osam milijuna, s dodatkom za isplatu plaća. Zamolio je da više nitko ne blokira račun Zavoda dok se ne završi plan restrukturiranja. Spajić je naveo da će Fond za zdravstveno osiguranje povećati cijene za svoje osiguranike koji koriste usluge Zavoda i da je to dio rješenja.

Vlada je, javila je agencija Mina-business poslala ponudu najvećem malom dioničaru Instituta Simo Milošević, tvrtki Villa Oliva, u kojoj nudi otkup 27,4 posto njegovih udjela u Institutu za 5,25 milijuna eura, ali uz uvjet da država odmah preuzima dionice.

Dugotrajna blokada
U informaciji koju je usvojila Vlada stoji da će dionice isplatiti kada i ako Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobri plan restrukturiranja, koji još nije napisan, javljaju Vijesti.

“Ohrabrujuće je što su vlasnici našli rješenje, Vlada kao većinski vlasnik dionica, ali i manjinski dioničar koji je pokazao razumijevanje i dao podršku da se blokada Instituta prebrodi. Rakčević će Zavod beskamatno kreditirati, kreditirati do donošenja Plana restrukturiranja s jedne strane, a s druge strane Vlada. Sve mora biti u skladu sa Zakonom o državnim potporama.

Nadamo se da će njihove odluke što prije biti operacionalizirane i da će sredstva uskoro biti na računu Instituta. Tada možemo odmah isplatiti zaostale plaće zaposlenicima. Također, nadamo se da će u narednom razdoblju svi sudionici u procesu, dobavljači, zaposlenici i tužitelji, pokazati razumijevanje dok se plan restrukturiranja ne usvoji i stigne više novca od početnih deset milijuna eura”, kazao je izvršni direktor dr. Zoran Kovačević za Novski portal.

Računi poduzeća iz Igala do prošloga tjedna su bili u blokadi 197 dana zbog duga koji sada iznosi 7,3 milijuna eura, što znači da svaki povjerilac može zatražiti uvođenje stečaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close