Vlada Crna Gore preuzima dug Instituta prema Jugobanci

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Izmjene se odnose na preuzimanje duga u iznosu do sedam milijuna eura.

Vlada će tijekom ove godine preuzeti dug Instituta “Simo Milošević” prema Jugobanci.

Vlada je, naime, na prošlotjednoj sjednici utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunu za ovu godinu i Prijedlog izmjena i dopuna Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaduživanju Crne Gore za ovu godinu. godina.

Podmirenje duga

Iz Vlade je priopćeno da se predložene izmjene odnose na preuzimanje duga u iznosu do sedam milijuna eura.

“Tijekom ove godine Vlada će preuzeti dug Instituta “Simo Milošević” prema Jugobanci u stečaju, odnosno nadležnoj Agenciji za osiguranje depozita Srbije, koja je u funkciji stečajnog upravitelja”, navodi se u priopćenju.

Navodi se da je Vlada poduzela aktivnosti s ciljem iznalaženja načina za podmirenje duga Instituta, kako bi se izbjegla moguća blokada, a time i gotovo izvjesni stečaj.

“U postupku preuzimanja duga bilo bi moguće umanjiti dug Crne Gore prema Jugobanci za iznos koji Srbija duguje po osnovu stare devizne štednje, u iznosu od 1.366.113 eura, čime bi se smanjile ukupne obveze Zavoda, nakon čega bi preostali dugovi bili umanjeni. bilo bi namirenje iz budžeta Crne Gore, u ukupnom iznosu od oko 5.313.150 eura”, kazali su iz Vlade.

Podsjetimo, potkraj srpnja ove godine Jugobanka AD Beograd, u stečaju, pokrenula je ovrhu radi naplate potraživanja od Instituta “Dr Simo Milošević” Igalo. Rješenje o ovrsi poslano je Centralnoj banci Crne Gore, a račun bi svakog trenutka mogao biti blokiran, u iznosu od oko 7,5 milijuna eura.

Na ovo rješenje Zavod je uložio žalbu, ali, kako smo tada izvijestili, ona ne odgađa izvršenje. Privredni sud u Podgorici 2021. godine priznao je odluku beogradskog suda kojom je Institut Igalo dužan da Jugobanci u stečaju isplati 3,67 milijuna eura duga za kredit od prije tri desetljeća, što je potvrdio i sud Prizivni sud. Kada se tom iznosu dodaju kamate i sudski troškovi, trošak Zavoda dosegnuo je 7,5 milijuna eura.

Iako je Vlada, koja je vlasnik 56,4 posto dioničkog kapitala Instituta Igalo, još 2009. godine zaključila da će, u slučaju da Institut izgubi spor, preuzeti dugove, ona to do sada nije učinila i vjerovnik je. dvije godine nakon pravomoćnosti sudske presude.pokrenuo ovrhu.

Dug Instituta Igalo odnosi se na pozajmice iz 1981. i 1987. godine, a sudski sporovi se vode od 1994. godine.

Dodatni problemi

Instiutu je dodatno uzdrman potkraj rujna kad je objavljena informacija da Norveška državna bolnica iz Osla, koja je već gotovo pet desetljeća najvažniji inozemni partner Instituta dr. Simo Milošević, prekida suradnju za 2024. godinu, iako je prošle godine sklopljen ugovor do 2026. godine. potpisan s Institutom. Već 47 godina u Igalo na liječenje dolaze pacijenti iz Norveške, gdje ih je više od 50.000 iz te skandinavske zemlje boravilo na oporavku i rehabilitaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close