Vlada CG ponovo ograničila marže na brašno, sol, ulje i šećer

Autor: Poslovni dnevnik , 23. srpanj 2024. u 07:00
Idućih dana u većini crnogorskih trgovina cijene brašna će biti povećane za oko 15 posto/Shutterstock

Cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u Crnoj Gori, mjerene indeksom potrošačkih cijena, bile su u lipnju u prosjeku više za 0,1 posto u odnosu na svibanj.

Od ponedjeljka su marže na osnovne prehrambene artikle ograničene na pet posto u trgovini na veliko, odnosno sedam posto u trgovini na malo, potvrdio je Vijestima potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

Ograničenje se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, kristalni šećer, suncokretovo ulje i kuhinjsku sol. “S obzirom na najavljeno poskupljenje osnovnih životnih namirnica u trgovinama, a u cilju zaštite standarda građana, tijekom vikenda sam pripremio Odluku o ograničenju marži, “ rekao je Đeljošaj.

Idućih dana u većini crnogorskih trgovina cijene brašna će biti povećane za oko 15 posto, a očekuje se da Srbija ovih dana dopusti izvoz jestivog suncokretovog ulja, ali uz više cijene, pa bi i ova namirnica poskupjela za 20 do 25 posto.

Cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u Crnoj Gori, mjerene indeksom potrošačkih cijena, bile su u lipnju u prosjeku više za 0,1 posto u odnosu na svibanj, objavio je Monstat. U lipnju su u odnosu na isti mjesec prethodne godine potrošačke cijene u prosjeku bile više za 4,1 posto.

Najveći utjecaj na mjesečnu stopu inflacije imao je rast cijena u skupinama: usluge smještaja; voće; meso; mlijeko, sir i jaja; zračni prijevoz putnika; kava, čaj i kakao; mineralna voda, bezalkoholna pića, sokovi od voća i povrća; ulja i masti.

U razdoblju siječanj – lipanj u odnosu na isto razdoblje prethodne godine potrošačke cijene u prosjeku su više za 4,8%. Promatrano po glavnim skupinama, u lipnju 2024. u odnosu na prethodni mjesec rast je zabilježen u skupinama: Hoteli i restorani (3,6%); Namještaj, oprema za kućanstvo i redovno održavanje stana (0,9%); Ostala dobra i usluge (0,9%); Zdravlje (0,5%); Alkoholna pića i duhan (0,2%); Hrana i bezalkoholna pića (0,1%); Rekreacija i kultura (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u skupinama: Odjeća i obuća (-1,7%); Prijevoz (-0,7%); Komunikacije (-0,1%). 

Komentirajte prvi

New Report

Close