Veće plaće od 1. listopada za oko 300.000 zaposlenih u susjedstvu

Autor: Poslovni dnevnik , 02. kolovoz 2024. u 08:08
Foto: SHUTTERSTOCK

Minimalna plaća za one koji pokrivaju poslove do petog stupnja obrazovanja biti 600 eura.

Ministar financija Novica Vuković odgovarao je na najčešća pitanja vezana uz Fiskalnu strategiju, a istaknuo je da će oko 300.000 zaposlenih od 1. listopada dobiti povećane plaće.

“Posebno se to odnosi na one koji primaju minimalnu plaću, a koji mogu računati do 150 eura za poslove sa srednjom stručnom spremom ili do 350 za poslove s visokom stručnom spremom”, istaknuo je Vuković, prenosi RTCG.

Dodao je da će minimalna plaća za one koji pokrivaju poslove do petog stupnja obrazovanja biti 600 eura, odnosno 800 za one koji pokrivaju poslove od šestog stupnja obrazovanja, koji će doseći prosječnu plaću od 1000 eura.

Na pitanje što umirovljenici mogu očekivati ​​od Fiskalne strategije, Vuković je rekao da umirovljenici mogu očekivati ​​i nove povišice, odnosno oko 8 posto povećanja primanja.

“Dakle, od siječnja 2025. sve mirovine iznad minimalne bit će povećane u prosjeku za oko 50 eura”, istaknuo je.

U dijelu pitanja koji se odnosi na očekivanja gospodarstva, ministar je rekao da gospodarstvenici mogu računati na poboljšanje poslovnog okruženja “jer će se smanjenjem stope doprinosa za PIO na teret poslodavaca postići značajne uštede koje se mogu koristi za dodatno zapošljavanje ili naknadu troškova nastalih povećanjem minimalne plaće”.

Pojasnio je da će za svaku plaću od 550 eura ili više poslodavci ostvariti uštede, što će dodatno olakšati poslovanje i potaknuti rast. Na pitanje kako će se reforma odraziti na porezno opterećenje plaća, ministar financija kazao je kako će ova reforma omogućiti Crnoj Gori najniže porezno opterećenje rada, a time i najniže troškove plaća u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close