Udruga naftnih kompanija prijavila Jugopetrol zbog monopola

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2024. u 06:59

Jugopetrol navodno odbija nekim kompanijama prodavati naftne derivate na naftnim postrojenjima u Baru.

Udruženje naftnih kompanija Crne Gore podnijelo je Agenciji za zaštitu konkurencije inicijativu za ispitivanje zlouporabe vladajućeg položaja od strane kompanije Jugopetrol navodno odbija nekim kompanijama prodavati naftne derivate na naftnim postrojenjima u Baru, nad kojim ima monopol, ili im daje ponude s višim cijenama u odnosu na druge.

Ovu udrugu čini 15-ak tvrtki vlasnika benzinskih crpki koji smatraju da Jugopetrol ovakvim ponašanjem želi ugušiti konkurenciju u maloprodaji naftnih derivata jer su prisiljeni skuplje uvoziti naftne derivate cestom ili ih nabavljati od Jugopetrola na uvjetima. Iz Jugopetrola su Vijestima rekli da nisu obaviješteni o ovoj inicijativi, te da se striktno pridržavaju zakona Crne Gore i u potpunosti su posvećeni poštenoj konkurenciji. U Agenciji za zaštitu konkurencije “Vijestima” je potvrđeno da su dobili ovu inicijativu i da će pribavljanjem dokumentacije pokrenuti postupak provjere šteti li Jugopetrol konkurenciji, koristeći svoj dominantan položaj.

“Tvrtka Jugopetrol je u dužem vremenskom periodu vršila cjenovno i količinski selektivnu prodaju naftnih derivata sa terminala u Baru, zlouporabljavajući na taj način svoj položaj na veleprodajnom tržištu uvoznika naftnih derivata, kao i onemogućavajući da pristup raspoloživim i slobodnim skladišnim kapacitetima nad kojima ima monopolsko vlasništvo”, navodi se u ovoj inicijativi.

Iz udruge kažu da se posljednji takav događaj za koji znaju, kada je bilo zlouporabe položaja, dogodio 1. srpnja ove godine. Oni ističu da u Luci Bar Jugopetrol posjeduje više od 120.000 kubičnih metara skladišnog kapaciteta, od kojih se samo manji dio aktivno koristi i to samo u jeku ljetne turističke sezone, dok ne dozvoljavaju da ostali dio kapaciteta koriste njihovi konkurenti na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close