U Crnoj Gori najtraženiji mali stanovi, ponuda oskudnija

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Prosječna cijena kvadrata prema statistici Monstata iz drugog kvartala iznosi 1800 eura.

Potražnja na tržištu nekretnina postoji, ponuda je oskudna, a gradnja je ove godine smanjena u odnosu na prethodne godine.

Potražnju su podigli inflacija i ekonomski program Vlade, u analizi stanja na tržištu nekretnina za TV Vijesti objašnjava Stefan Mišković, predsjednik Udruženja agencija za promet nekretninama.

Veliki skok od 2020.
On je za Televiziju Vijesti rekao da su cijene nekretnina od koronakrize skočile za čak 70 posto i dodao da je prosječna cijena kvadrata prema statistici Monstata iz drugog kvartala 1800 eura.

“Tome pridonosi niz čimbenika, ponajprije inflacija, a ujedno i ove najave gospodarskih reformi koje će dovesti, ili su već dovele, do povećanja plaća, što samim time otvara neke mogućnosti i kreditnu sposobnost, pa u tom dijelu utiču na potražnju da se poveća potražnja”, rekao je Mišković. Prema njegovim riječima, prosječna cijena kvadrata ne odgovara stvarnom stanju na primorju, jer u tom dijelu Crne Gore, osim u Ulcinju, nema jeftinijeg kvadrata od 2000 eura.

Što je podiglo potražnju?

Osim interesa stranaca, potražnju su podigli inflacija i ekonomski program Vlade, kažu agenti za nekretnine.

“Na sjeveru se gradi samo na Žabljaku i Kolašinu. Žabljak je zbog svoje prirode vrlo atraktivan u ljetnoj turističkoj sezoni, ima manje-više onih koji traže placeve, vikendice, s obzirom na to da se u tom dijelu nije gradilo”, rekao je.

Mišković je ocijenio kako potražnja na tržištu nekretnina postoji, ponuda je oskudna, a gradnja je ove godine smanjena u odnosu na prethodne godine. Pritisak potražnje, kaže, postoji posebno u Podgorici, gdje se najviše traže mali stanovi. Napominje da se većina nekretnina prodaje u fazi izgradnje.

“Manji jednosobni stanovi od 35 do 42, 43 kvadrata, dvosobni od 55, 56 do 65 kvadrata, ali sama strategija prodaje definirana je lokacijom. Na boljim lokacijama kao što su Gorica C, preko Morače i onim dijelovima grada koji su atraktivniji, gdje je četvorni metar u pravilu skuplji, dosta se traže veći stanovi”, rekao je Mišković. Visoke cijene najma stanova, koje su prethodne dvije godine diktirali Rusi i Ukrajinci, od ožujka su niže za oko 10 posto.

“Kada govorimo o garsonijerama, one se kreću od 270 do 350, 400 eura, ovisno o veličini i dijelu grada. Najtraženiji su Preko Morača, u Central Pointu, Master kvartu, Siti kvartu… Tamo su cijene uglavnom od 350 do 400 eura. Kada govorimo o jednosobnim stanovima, oni se kreću od 350 do 450 na ovim manje atraktivnim lokacijama, a na atraktivnijim od 450 pa čak i do 700 eura”, rekao je Mišković.

Pada neće biti
Najam dvosobnih stanova kreće se od 550 do 800 eura (mjesečno) na manje atraktivnim lokacijama te od 700 do 2000 eura na boljim, dok se cijene najma trosobnih stanova penju i do 3500 eura. Kratkoročna očekivanja su, kaže, da pada cijena nekretina neće biti jer je potražnja i dalje dosta dobra u odnosu na ponudu.

“Primjećujemo da se malo manje gradi i da je ponuda malo manja, što drži cijene na ovoj razini uz blagi trend rasta”, kaže Mišković.

Pad cijena, kako kaže, može se očekivati ​​u srednjem roku, ali ne značajan s obzirom na inflaciju i najavljene gospodarske reforme koje bi trebale povećati kreditnu sposobnost građana i tako potencijalno utjecati na povećanje potražnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close