Sve više crnogorskih putnika u svijet leti iz Tirane

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2024. u 06:03
Foto: SHUTTERSTOCK

Iz zračne luke ‘Majka Tereza’ u Tirani prošle godine poletjelo je oko 53.000 putnika iz Crne Gore.

Glavni grad Albanije neizostavna je stavka u gotovo svim oglasima crnogorskih turističkih agencija. To nije međustanica od Podgorice do Sicilije, već aerodrom s kojeg građani Crne Gore sve više odlaze u svijet.

Iz zračne luke “Majka Tereza” u Tirani prošle godine poletjelo je oko 53.000 putnika iz Crne Gore, a do travnja ove godine 20.000 putnika, rekao je za Radio Slobodna Europa (RSE) Piervitorio Farabi, direktor operacija zračne luke u Tirani.

Na regionalnom vrhu
Kako tvrdi, zračna luka u glavnom gradu Albanije u prvom je kvartalu ove godine poslovala najbolje u regiji. S njega je samo do travnja ove godine letjelo gotovo 1,6 milijuna putnika, što je rekord među susjednim zemljama.

Znatno veća ponuda letova

Crna Gora ima tek tridesetak dolaznih i isto toliko odlaznih letova. S druge strane, Tirana ima više od 120 odlaznih i 120 dolaznih letova svaki dan.

Od Podgorice je udaljena oko 140 kilometara, a do nje treba oko tri sata. U Crnoj Gori postoje zračne luke u Podgorici i Tivtu. No, nedovoljan broj letova, loš izbor destinacija i skupe karte razlozi su zbog kojih građani s kojima smo razgovarali biraju zračnu luku susjedne zemlje. Jedan od njih, Nikola, upravo se vratio sa Sicilije, koju je posjetio prvi put:

“Povratna karta Tirana – Catania košta manje od 20 eura. Ima sitnih kvarova, ali ništa strašno. Stići ćete gdje ste namjeravali.” Nije mu bilo prvi put da leti s zračne luke u Tirani.

“Iz Podgorice i Tivta možete letjeti na desetak destinacija, a iz Tirane možete birati gdje god želite. Zrakoplovi doslovno polijeću svakih 15 minuta i često su to niskotarifni letovi. Zašto toga nema u našim zračnim lukama je pitanje za političare.”

Niskobudžetne kompanije Ryanair i Wizzair iz Podgorice već godinu i pol dana lete na nekoliko europskih destinacija. Međutim, nakon što je podgorička zračna luka poskupjela takse 2022. godine, otkazali su letove za Barcelonu, Bolognu, Zagreb, Manchester, Beč, Rim…

Od svibnja ove godine neke linije su obnovljene. Ipak, sada Crna Gora ima tek tridesetak dolaznih i isto toliko odlaznih letova s ​​aerodroma Podgorica i Tivat. S druge strane, Tirana ima više od 120 odlaznih i 120 dolaznih letova svaki dan.

Wizz Air je u posljednje tri godine uložio više od 1,3 milijarde eura u albansku zrakoplovnu industriju. Zbog povećanja posla u Tirani su zaposlili oko 500 članova posade. Za one koji nemaju auto ili se ne žele voziti do Tirane, postoje tvrtke koje organiziraju prijevoz.

Direktor jedne od njih Andrija Rogošić rekao je za RSE da su ideju za osnivanje dobili kada su pročitali da je zračna luka u Tirani povećala svoje poslovanje za 116 posto u odnosu na razdoblje prije početka pandemije virusa korona.

“Osim toga, imamo svoje ljude koji žive u inozemstvu. Iako su od Podgorice udaljeni tri sata leta, do kuće im treba i do 12 sati, zbog loše zračne veze s Crnom Gorom. Onda smo došli na ideju o izgradnji ‘mosta’ između Tirane i Podgorice kako bi se olakšala njihova veza s kućom.”

Dobar posao za agencije
Prednost aerodroma u Tirani koriste gotovo sve turističke agencije iz Crne Gore koje nude aranžmane za europske i druge destinacije. “Neki aranžmani uključuju let sa aerodroma Pogorica, ali velika većina je iz Tirane. Veći izbor i puno jeftinije. Organiziramo prijevoz autobusom do tamo”, rekao nam je predstavnik turističke agencije iz Podgorice.

Komentirajte prvi

New Report

Close