Sunčane elektrane kod Cetinja i Nikšića, vjetropark u Pljevljima – i to nije sve

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2022. u 07:00
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Ministrica ekologije Ana Novaković Đurović zadovoljna jer pojednostavljivanje zakonske procedure za gradnju objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije u praksi već daje rezultate.

Eurasian Resources Group (ERG) zainteresirana je za investicije u energetici, dominantno u rudarstvo i obnovljive izvore energije (OIE), jer je Crna Gora bogata tim resursima. Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i državni sekretar tog ministarstva Admir Šahmanović, u subotu su imali on line sastanak s predstavnicima grupacije Eurasian Resources na kojem su razgovarali o potencijalnim razvojnim projektima, izvijestio je portal me.eKapija.com.

“Sebastian Kurz i Jonathan D. Cordero uime grupacije ERG su iskazali su zanimanje za investicije. Predstavili su ERG i razna područja društvenog djelovanja u kojima su aktivni. Razmijenili smo informacije o projektima koji su trenutno aktualni, ali i o budućima koje je potrebno razvijati i planirati. Komunikacija se nastavlja kako bi se moglo razmišljati i o mogućim konkretnim koracima suradnje”, istaknuo je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

U petak su na zahtjev kompanije M Energy s Cetinja Vlada je u petak izdala urbanističko-tehnički uvjete za gradnju solarnih elektrana na području katastarskih općina Ubli na Cetinju, te Bogetići i Broćanac kod Nikšića. Ukupna površina lokacije iznosi oko 13.000.000 m², a maksimalni kapacitet buduće solarne elektrane je 385 MW.

Porastu zanimanja za izgradnju postrojenja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije svjedoči i zahtjev za gradnju vjetroparka u Pljevljima ukupne površina 1.671.700 m² na području katastarskih općina Bobovo i Kruševo.

Potencijalna količina proizvedene električne energije, s 20 turbina ukupne snage vjetroparka 120 MW, iznosi 393,80 GWh, priopćeno je iz Vlade koja je i ovom projektu izdala urbanističko-tehničke uvjete za izradu tehničke dokumentacije.

Ministrica ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović izjavila je kako je pojednostavljivanje zakonske procedure za izgradnju objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije u praksi već dalo rezultate.

“Zanimanje investitora je zaista veliko, povećava se postotak ugradnje solarnih panela, a stižu i novi zahtjevi. Važno je što sada i u ovom sektoru imamo zakonske procedure i mogućnost da ovu priču dovedemo do kraja. Apeliram na sve institucije koje su dio procesa obrađivanja zahtjeva da nam ažurno dostavljaju mišljenja. Bilo bi dobro da već sljedeće godine imamo izvjesnu gradnju nekog većeg objekta, a posebno solarne
elektrane”, naglasila je Ana Novaković Đurović, ministrica ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close