Spajić: Rast zarada uvijek mora biti veći od povećanja cijena

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2024. u 07:00
Crnogorski premijer smatra kako trenutna inflacija nije toliki problem koliko vrlo visoka baza koju su dosegli nevjerojatnim rastom cijena u prošlosti, odnosno krajem 2022. i početkom prošle godine/R.R./ATAImages/PIXSELL

Najavio je da će svim zaposlenicima u državi, njih oko 300 tisuća, povisiti plaće u prosjeku za 25 posto.

Ograničenje marži će se dogoditi vrlo brzo i imat ćemo politiku kao Vlada da rast plaća uvijek mora biti veći od rasta inflacije, kaže premijer Milojko Spajić. Najavio je da će nakon završetka špice sezone i odlaska većine stranaca od rujna ponovno ograničiti marže.

Ministri na provjeri
Spajić je u razgovoru za agenciju Mina rekao da će Vlada provoditi politiku da rast plaća mora biti veći od inflacije. Osvrnuo se i na rekonstrukciju kojom je dobivena najveća vlada u povijesti s 32 člana i 64 državna tajnika.

“Za nekih šest mjeseci ćemo napraviti reevaluaciju Vlade i vidjeti tko je radio dobro, a tko loše. Imamo jednu političku odgovornost za sve ministre i državne tajnike – morat će pokazati puno više rada, truda, ozbiljnosti, odgovornosti.A oni koji nisu oni koji su dobro radili mogu računati na smjenu”, rekao je Spajić.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima Vlade na području gospodarstva, podsjetio je da će se kroz program Europa sad svim zaposlenicima u državi, njih oko 300 tisuća, povećati plaće u prosjeku za 25 posto.

3,9

posto iznosila je stopa inflacije u Crnoj Gori u lipnju

Kako je naveo, od listopada će prosječna plaća biti 1000 eura, a minimalna plaća bit će 700 eura, odnosno 600 eura za zaposlene do uključivo srednje stručne spreme i 800 eura za one s visokom stručnom spremom. Spajić je istaknuo da su dobrobit osjetili i umirovljenici, te najavio osnivanje Razvojne banke i Kreditno-garantnog fonda.

“Generalno sam zadovoljan, ali realno gledano, mislim da se moglo malo više učiniti po pitanju inflacije. No, činjenica je da se 80 posto poskupljenja dogodilo za vrijeme 43. Vlade, a 20 posto je poraslo za vrijeme 42. i 44. Vlade. Zanimljivo je da su najveći kritičari upravo oni koji su najviše pridonijeli poskupljenju”, kazao je Spajić.

Kako je objasnio, inflacija je od početka prošle godine bila vrlo visoka, oko 20 posto, a potom se stabilizirala na oko deset posto. Nakon imenovanja 44. Vlade zamjetan je trend pada od studenog prošle godine, do 3,9 posto u lipnju. Prosjek Europske unije (EU) je nešto ispod tri posto.

“Trenutna inflacija nije toliki problem koliko vrlo visoka baza koju smo dosegli nevjerojatnim rastom cijena u prošlosti, odnosno krajem 2022. i početkom prošle godine. Upravo je to stvorilo taj benchmark koji je jako visok, građani to vide, uspoređuju cijene u supermarketima s EU i drugim zemljama, ja to potpuno razumijem”, rekao je Spajić.

Dodao je da se inflacijski trend ne može preokrenuti preko noći. “To je zahtjevan posao. Imamo ideje koje su dobro funkcionirale u drugim zemljama. Recimo, sigurno će vrlo brzo doći do ograničenja marži i na taj način ćemo imati više od 500 proizvoda koji su bitni za život građana, da ponovno provjerimo marže. “Cijene su porasle, velikim dijelom zbog geopolitičkih događaja”, rekao je Spajić.

Mirovine neupitne
Premijer je odgovorio da izračun mirovina nema veze s visinom doprinosa te da neće biti problema u isplati mirovina, ali će one rasti. “Ne uvodimo jednokratne mjere, već će svaki mjesec svaki umirovljenik imati značajno povećanje mirovine”, dodao je Spajić. Pojasnio je da je najveći broj građana oštećen povećanjem plaća u javnom sektoru.

“Ovim programom ta razlika se smanjuje. Država će kao poslodavac imati ušteđevinu. No, imat ćemo pad prihoda od 180 milijuna eura, ali smo napravili protumjere u iznosu od 230 milijuna eura”, zaključio je Spajić.

Na pitanje hoće li biti ispunjeno obećanje o sedmosatnom radnom vremenu, Spajić je odgovorio da će svako obećanje dano građanima u kampanji za parlamentarne izbore biti ispunjeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close