Spajić najavio natječaj za idejno rješenje obilaznice oko Podgorice

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2024. u 07:00
Direktor Monteputa Milan Ljiljanić rekao je da očekuju da će idejno rješenje biti gotovo za deset mjeseci/Shutterstock

Crnogorski premijer najavljuje da bi projekt trebao stajati oko 180 do 200 milijuna eura.

Ovih dana idemo s natječajem za idejno rješenje obilaznice oko Podgorice, najavio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

“I ta obilaznica na autocesti koja ide od Smokovca, odnosno od mjesta gdje trenutno počinje autocesta, i ona će spojiti Smokovac i koridor koji ide prema sjeveru, da se spoji s koridorom koji ide prema zapadu, tj. brzom cestom koja je planirana za Nikšić na ovaj način ćemo rasteretiti dobar dio prometa, jer svjedoci smo zakrčenosti prometnica u Podgorici i velike koncentracije prometa koji prolazi nažalost kroz centar grada”, rekao je Spajić na konferenciji za medije u Vladi, prenosi RTCG.

Obećanje iz EU
On je rekao da će uskoro ući u projekt brze ceste od Nikšića do Sarajeva. Spajić je rekao da bi projekt trebao stajati oko 180 do 200 milijuna eura. Kazao je da je ukupna dužina ove dionice autoceste oko deset kilometara.

“Idejni projekt trebao bi pokazati koliko će to točno koštati. Imamo najave iz EU da će sudjelovati u financiranju ovog projekta”, rekao je Spajić. Direktor Monteputa Milan Ljiljanić rekao je da očekuju da će idejno rješenje biti gotovo za deset mjeseci.

“Dionica ide od Smokovca, preko Rogama, rijeke Zete i preko Tološa”, rekao je on. Početak radova na podgoričkoj obilaznici Ljiljanić očekuje 2026., a završetak 2029. godine.

Ljiljanić je rekao da očekuje skoro raspisivanje tendera za dionicu od pumpe Kalamper do Bara, kao i da će to postepeno učiniti i za ostale dionice. Ministrica prometa Maja Vukićević izjavila je da se ovom prometnicom želi rasteretiti promet kroz glavni grad.

Solidan rast prihoda

Ljiljanić je rekao da se postižu rekordi u broju prolazaka kroz tunel Sozina, dok je broj prolazaka autocestom veći za 25 posto.

Nastavak autoceste
Očekuje da će uskoro biti izabran izvođač za dionicu Mateševo-Andrijevica te da će s tim izvođačem do kraja godine potpisati ugovor.

Spajić je rekao da ako predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kaže da program Europe Now 2 nije održiv, onda se zalaže za to da se ne povećavaju plaće i mirovine. Ako ste protiv programa, zalažete se za snižavanje standarda građana, rekao je Spajić.

Naveo je da je u srpnju, od turističke sezone, zabilježen rast prihoda od 20 posto. U dvije godine imali smo samo jednu nesreću sa smrtnim ishodom na autocesti, ranije se to događalo na tjednoj bazi, kazao je Spajić.

Premijer je rekao da je predsjednik Milatović i ranije pokušavao opstruirati IBAR nepotpisivanjem zakona, a sada to radi s programom Europe now 2. “Mi to nećemo dopustiti”, rekao je Spajić.

Autocesta i tunel Sozina ostvaruju sve veće prihode, objavljeno je. Ljiljanić je rekao da se postižu rekordi u broju prolazaka kroz tunel Sozina za oko osam posto u odnosu na prošlu godinu, dok je broj prolazaka autocestom veći za 25 posto.

Vukićević je navela da se mijenja trasa autoceste kroz selo Kralje, pa će umjesto ranije planiranog rušenja 35 kuća biti potrebno eventualno rušenje jedne. Ona je kazala da su dogovorili povećanje subvencija Crmničanima za plaćanje putarine kroz tunel Sozina.

Spajić je kazao da se dogovor radi, ali da to ne smije biti razlog da drugi stanovnici vide kuda će proći autoput. “Blokada prometnica je demokracija. Mi smo tražili demokraciju”, rekao je Spajić.

Komentirajte prvi

New Report

Close