Spajić: Cijene previsoke, ograničit ćemo marže za veći broj proizvoda

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2024. u 08:07
Foto: Shutterstock

Crnogorski premijer kaže da je ključno dovođenje stranih lanaca iz EU kako bi se otvorilo tržište i smanjitle marže

Vlada će na prvoj redovnoj sjednici proširiti obuhvat ograničenja marži, a ovaj put bit će obuhvaćen veći broj proizvoda. Ključno za crnogorsko tržište je dovođenje stranih trgovačkih lanaca iz Europske unije, kako bi se tržište otvorilo i smanjile marže. Rekao je to premijer Milojko Spajić na konferenciji za novinare, prenose Vijesti.

Jačati konkurenciju

Istaknuo je da su Europa sad 1 i 2 tek početak gospodarskih reformi koje su planirane do kraja mandata Vlade te da će standard građana biti znatno veći.

“Na prvoj redovnoj sjednici Vlade proširit ćemo obuhvat za koji ćemo ograničiti marže, te uključiti više proizvoda”, istaknuo je Spajić i naveo da je ključno dovođenje stranih lanaca iz EU kako bi se otvorilo tržište i smanjile marže.

Spajić je dodao i da Crna Gora mora korigirati infrastrukturu jer je proizvod već skup kada dođe u Crnu Goru i ne isplati se donositi velike količine proizvoda. Naveo je da je inflacija ista kao na europskoj razini i da to nije problem, ali da su cijene toliko porasle da se osjeti svaka mala promjena.

Dodao je da je francuski EDF zainteresiran za kupnju crnogorske struje i njenu prodaju u Italiji, jer je kilovat-sat najskuplji na jugu Italije.

Na pitanje o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj imovini, koje Skupština nije usvojila prošli tjedan, istaknuo je da je interes Crne Gore da se svima s dugoročnom vizijom da omoguće ulaganja, ali ne samo u turistička naselja.

Spajić je istaknuo da mu je premijer Singapura rekao tri koraka kroz koje je ta zemlja došla od najsiromašnije do jedne od najbogatijih.

“Tri su ključne mjere koje država mora provesti, s njima se mora krenuti odmah, a kod nekih će se učinci vidjeti kratkoročno, srednjoročno, a kod nekih i dugoročno – znači za dvije, tri godine, za pet, šest i za 10 godina”, objasnio je.

Spajić je naveo da su kratkoročne reforme one koje se odnose na poreznu politiku. Gospodarski model Singapura bio je fokusiran na ljude jer su morali uvoziti vodu, struju i druge resurse, a fokus ove Vlade je isti, dakle ljudi su naš primarni resurs.

“Poskupljenje se dogodilo za vrijeme 43. Vlade, 80 posto poskupljenja od 2020. do 2024. dogodilo se za vrijeme te Vlade. Velikim dijelom je to zbog geopolitike, a sada to moramo korigirati i vratiti cijene na prijašnju razinu. To je uvelike zbog geopolitike”, kazao je.

“Imat ćemo mjere, pitat ćemo građane koje proizvode trebamo uključiti i građani se ne trebaju brinuti”, rekao je Spajić i naglasio da postoje i europska tržišta, gdje su cijene niže nego na domaćim. Na pitanje o njegovoj ranijoj najavi da će prva lopata na drugoj dionici autoceste ući u zemlju već u rujnu, Spajić je rekao da tu cestu planiraju graditi sami, dok je u međuvremenu Europska banka za obnovu i razvoj također izrazila interes.

Nastavak autoceste

“Da bismo osigurali financiranje od EBRD-a i dobili bespovratna sredstva veća od 100 milijuna eura, morali smo se prilagoditi njihovom natječaju i načinu rada, a to se u nekoliko mjeseci promijenilo. Bespovratna sredstva od 100 milijuna i kredit od 200 milijuna kuna po najpovoljnijim uvjetima, u potpunosti opravdavaju par mjeseci čekanja”, rekao je Spajić.

Naglasio je da je ulaganje u infrastrukturu još jedna, odnosno srednjoročna mjera. Istaknuo je da je pristup Podgorici ključan za svaku općinu u Crnoj Gori, kao i njihova međusobna povezanost.

“Riječ je o 18 dionica autocesta i brzih cesta koje planiramo graditi. Autoceste se ne grade 100 puta, grade se samo jednom. Njemačka je Njemačka zbog svoje infrastrukturne povezanosti i strateškog položaja”, rekao je Spajić i istaknuo da se Crna Gora ponaša kao da nema slično tržište i poziciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close