Sezona u poznatom ljetovalištu zasad podbacila, cijene prisilno padaju

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Na području od Jaza do Buljarice odmara se 36 tisuća gostiju, što je četiri posto manje nego prošle godine.

Budvanski turistički radnici većinom ne mogu biti zadovoljni dosadašnjim dijelom sezone. Posebno su zabrinuti zbog srpnja koji zasad nije ispunio očekivanja. Većina promatrača kao razloge za takav scenarij vidi u (pre)visokim cijenama.

Je li sveopće poskupljenje od trgovina do restorana, plaža i noćnih klubova razlog što Budva u špici sezone ima manje gostiju nego prošle godine, ostaje da se vidi kada se sumiraju konačni rezultati ove ljetne sezone.

Poplava poskupljenja
Ono što je činjenica je da su cijene znatno više nego ranije, a tome svjedoče najviše građani Budve, koji se iz ljeta u ljeto suočavaju s pravom poplavom poskupljenja, koja se mijenjaju na dnevnoj bazi.

Prema podacima Turističke organizacije, na području od Jaza do Buljarice odmara se 36 tisuća gostiju, što je četiri posto lošija popunjenost nego prošle godine. U hotelima je posjećenost bila dva posto veća, no podbacio je privatni smještaj, gdje je prijavljenih 10 posto manje gostiju nego u istom razdoblju lani.

Raspon cijena hotelskog smještaja

Cijena smještaja u hotelima s četiri zvjezdice je od 55 do 115 eura, a u hotelima s pet zvjezdica od 88 do 500 eura.

Direktor Turističke organizacije Nemanja Kuljača rekao je za “Vijesti” da je Budva destinacija za goste različitog materijalnog stanja.

“Uoči ovogodišnje turističke sezone u Budvi, u skladu s općim rastom cijena roba i usluga, korigirane su cijene hotelskog smještaja, najviše do 15 posto. Kada je riječ o politici cijena davatelja privatnog smještaja, Udruga privatnih smještajnih kapaciteta ističe da su cijene realne, te da blaga poskupljenja prate i kvaliteta smještajnih kapaciteta, usluga i gostoljubivosti prema gostima”, rekao je Kuljača.

Prema njegovim riječima, trenutno je cijena smještaja u hotelima s tri zvjezdice od 30 do 70 eura na bazi noćenja s doručkom po osobi.

“Cijena smještaja u hotelima s četiri zvjezdice je od 55 do 115 eura, a u hotelima s pet zvjezdica od 88 do 500 eura, također po osobi na bazi noćenja s doručkom. Kada je riječ o privatnom smještaju, u objektima u kojima cijena se obračunava po osobi (višeapartmanska jedinica ili soba) ovisno o kategoriji i lokaciji, cijene u glavnoj turističkoj sezoni su od 12 do 25 eura, a apartmani ili stanovi za četiri ili više osoba u sezoni su od 100 eura van centra grada do 400 eura u centru grada dnevno”, naglasio je Kuljača.

Restorani se uskladili
Da je Budva destinacija na kojoj se mogu opustiti turisti svih financijskih mogućnosti, ističe Kuljača, govori i činjenica da tamo četveročlana obitelj može objedovati za prosječnih 50 eura.

“Naime, riblji meni za četveročlanu obitelj u restoranima je od 80 eura naviše, tjestenine i pizze od 32 eura do 65 eura, a kuhana jela od 20 eura za četveročlanu obitelj naviše. Kako ističu ugostitelji iz Budve, izvršena je nužna, ali blaga korekcija cijena od oko pet posto.

Cijene plažnog mobilijara su na razini prošlogodišnjih, pa se ovisno o ekskluzivnosti plaže i plažnog ambijenta može iznajmiti za 10, 25 ili 50 eura (dvije ležaljke i suncobran)”, zaključio je Kuljača.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<p>Al moras sam da ispeces veceru</p>
<p> </p>
<p> </p>
<p> </p>

New Report

Close