Roko Tolić postaje novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2024. u 07:29
Roko Tolić/Grgo Jelavić/PIXSELL

Tolić je direktor Zračne luke Dubrovnik bio ukupno devet godina, od 2009. do 2018. godine.

Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore bit će Dubrovčanin Roko Tolić, saznaje Portal RTCG.

Tolić je dugogodišnji bivši direktor Zračne luke Dubrovnik, a promatrači su ga još prije nekoliko tjedana vidjeli kao glavnog favorita za posao na Aerodromima Crne Gore.

Roko Tolić je na početku svoje karijere, kao član HSS-a postao jedan od najmlađih zamjenika gradonačelnika Dubrovnika, u vrijeme dok je gradonačelnik bio Vido Bogdanović.

Impresivna karijera
Tolić je direktor Zračne luke Dubrovnik bio ukupno devet godina, od 2009. do 2018. godine. U uspjehe mu se ubraja to što je privukao ogroman bespovratni novac Europske unije kojim je izgradio infrastrukturu aerodroma za idućih 20 godina, ozbiljno je povećao broj putnika (preko 100% u osam godina mandata), prijevoznika i carga u Dubrovniku.

Uspjesi u ZL Dubrovnik

Privukao je ogroman bespovratni novac EU kojim je izgradio infrastrukturu aerodroma, ozbiljno je povećao broj putnika, prijevoznika i carga.

Nakon 2018. bio je direktor sektora trgovine Zračne luke Dubrovnik. Tolić je ranije za Dubrovački dnevnik izjavio kako bi mu bio izazov voditi dva aerodroma odjednom te da mu je zbog obitelji dobra okolnost što je potencijalni posao u susjedstvu.

Na natječaj za izvršnog direktora ACG-a inače su se javili sadašnji v.d. izvršnog direktora Vladan Drašković, bivši direktor Aerodroma Tivat Rade Marić, bivša savjetnica izvršnog direktora Aerodroma Biljana Knežević, izvršni direktor Agencije za civilno zrakoplovstvo Sjeverne Makedonije Ljube Stamenkovski, pomoćnik direktora Aerodroma Predrag Hajduković, inž. direktora zrakoplovstva Radoje Karadžić, koji je bio član Vijeća Agencije za civilno zrakoplovstvo, Jasmina Zorić Petrović i Rada Drobnjak.

Toliću će na novom poslu najveći izazov biti da uvjeri vlasnika odnosno crnogorsku vladu da u dogledno vrijeme proširi terminal podgoričkog aerodroma. Iz ACG-a nedavno su podsjetili da je zgrada terminala Zračne luke Podgorica, koja je otvorena 2006. godine, projektirana za smještaj oko 600 odlaznih i dolaznih putnika u vršnom satu, kada je promet najveći.

No, taj broj nerijetko prelazi i tisuću, s maksimalnim zabilježenim opterećenjem od oko 1300 putnika. Zato su, kako kažu, gužve godinama unazad, a i sada, očekivane i realnost.

Širenje terminala
U Aerodromima Crne Gore napominju da nije rijetkost da se avioni iz drugih zračnih luka iz raznih razloga preusmjeravaju na Aerodrom Podgorica, što, kako navode, dodatno utječe na broj putnika koji borave na terminalu TGD-a.

“Svi ovi čimbenici izravno se odražavaju na dodatno opterećenje aerodromske infrastrukture i svih djelatnika, ali se svi poslovi odvijaju uz provođenje svih preventivnih mjera u području sigurnosti civilnog zrakoplovstva, što je apsolutni prioritet”, navodi se u priopćenju.

Odavno je poznato da je, u skladu sa sve većim interesom putnika i aviokompanija za Crnu Goru, potrebno proširiti postojeću infrastrukturu kako na aerodromu Podgorica, tako i na aerodromu Tivat (TIV), o čemu Vlada kao osnivač ima zadnju riječ.

Zračna luka Podgorica opslužila je od 1. siječnja do 21. travnja 2024. gotovo 370 tisuća putnika, što je 45 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. Prema najavama, broj putnika će se povećati jer će tijekom ljeta Zračna luka Podgorica biti povezana s oko 45 destinacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close