Prijeti nova arbitraža između države i zakupca poluotoka Luštice

Autor: Poslovni dnevnik , 20. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Zbog posla iz mandata DPS-a, Crnoj Gori prijeti spor od bar 34,3 milijuna eura.

Vlada nije odgovorna samo za štetu nastalu zbog kašnjenja u izgradnji infrastrukture i drugih kršenja ugovora, već i za nemogućnost realizacije cijelog projekta.

Sve navedene mjere mogle bi dovesti do potpunog propadanja projekta, a u tom slučaju bi šteta koju bi pretrpjeli “Northstar” i “Monterose” uključivala cjelokupnu vrijednost projekta, kao i izgubljenu dobit, naveo je zakupac dijela od Luštice.

Dugoročni zakup
Zbog posla koji je svojedobno ugovorila vlast DPS-a, državi Crnoj Gori prijeti novi arbitražni odštetni spor od najmanje 34,3 milijuna eura, s izgubljenim. dobiti koja bi se mogla mjeriti i do 100 milijuna eura, ili više, upozoravaju iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Riječ je o dugoročnom zakupu hercegnovskog dijela poluotoka Luštica s obvezom izgradnje ekskluzivnog turističkog kompleksa, koji je sklopljen u jesen 2009. Strani zakupac bio je Konzorcij tvrtki “Northstar” iz Podgorice i Equest Capital Limited, registriran na Kanalskim otocima, pod jurisdikcijom Ujedinjenog Kraljevstva, koji skriva prave vlasnike. Iza “Northstara” stoji “Montrose Development”, registriran u Nizozemskoj, čiji je osnivač tvrtka s Britanskih Djevičanskih otoka.

U obavijesti se ističe da Vlada priprema novi zakon o turizmu i ugostiteljstvu, koji ne bi omogućio nastavak implementacije modela mješovitog hotela, a “Northstar” je izradio veći dio tehničke dokumentacije s ciljem gradnja hotela po modelu mješovitog poslovanja. Sve navedene mjere mogle bi dovesti do potpunog propadanja projekta – navodi se u obavijest Vladi koju je ASP zaprimio.

Sporna ulaganja
Inozemni zakupac tvrdi da je vrijednost projekta 34,3 milijuna eura koliko je uloženo do početka ove godine, no nije poznata struktura tih ulaganja, posebice s obzirom na to da je na lokaciji na Luštici izgrađen samo restoran. – Primjena novog zakona dovela bi do potpunog gubitka uloženih sredstava, dok bi izgubljena dobit znatno premašila taj iznos – istaknuo je strani zakupac.

Ugovorom o dugoročnom zakupu za izgradnju turističkog resorta na hercegnovskom dijelu Luštice je u slučaju spora ugovorena nadležnost Londonskog suda međunarodne arbitraže. Mjerodavna verzija ugovora je ona na engleskom jeziku.

Komentirajte prvi

New Report

Close