Port of Adria u teškoj situaciji: Dugovi veći od kapitala

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2024. u 07:16
Foto: SHUTTERSTOCK

Na kraju prošle godine ukupni akumulirani gubitak iznosio je 37,6 milijuna eura.

Port of Adria nakon deset godina privatizacije prvi put ima veće obveze od vrijednosti kapitala, a svi koeficijenti likvidnosti znatno su ispod limita za likvidna poduzeća, proizlazi iz podataka objavljenih uz kompaniju financijska izvješća za prošlu godinu.

To znači da ova barska tvrtka ne bi mogla opstati bez stalne financijske pomoći vlasnika, turske tvrtke “Global Ports”, odnosno bila bi na putu stečaja.

Sve gore poslovanje

Port of Adria lani je ostvarila gubitak u poslovanju od 1,2 milijuna eura, dok je u 2022. gubitak iznosio 766 tisuća eura. Na kraju prošle godine ukupni akumulirani gubitak iznosio je 37,6 milijuna eura, što je utjecalo na smanjenje temeljnog kapitala od 71,2 milijuna na 33,6 milijuna. Ukupne obveze tvrtke na kraju prošle godine iznosile su 34,3 milijuna eura.

Ova tvrtka, bivši kontejnerski terminali Luke Bar, privatizirana je početkom 2014. godine, kada je državni paket od 62 posto dionica prodan za osam milijuna eura, uz obvezu ulaganja dodatnih 13,5 milijuna u program restrukturiranja.

Godinu dana prije te privatizacije tadašnja je vlada provela dokapitalizaciju od 10,5 milijuna eura, kako bi svoj dionički paket povećala s 56 na 62 posto.

Novi vlasnik je sa značajnijim investicijama krenuo tek 2018. godine, kada je Port of Adria od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) dobila kredit od 20 milijuna eura, za koji je jamčio Global Ports. Preostali iznos ovog kredita je 10,5 milijuna eura.

Od privatizacije broj radnika u tvrtki smanjen je s 580 na 290, a lani su se štrajkom morali izboriti za povećanje minimalne plaće.

Tvrtka svoje obveze podmiruje zahvaljujući stalnom zaduživanju većinskog vlasnika. Krajem prošle godine dug barske tvrtke prema većinskom vlasniku iznosio je 10 milijuna eura i bio je oko 4,5 milijuna eura veći nego godinu prije.

Lani je tvrtka ostvarila poslovne prihode od 8,7 milijuna eura, oko milijun eura više nego 2022. Poslovni rashodi bili su 3,9 milijuna, oko 300 tisuća više, dok su troškovi plaća iznosili još 3,5 milijuna eura i bili su oko 100 tisuća više nego u 2022. Prošle je godine Port of Adria morala vratiti 2,5 milijuna eura kredita.

Moguća tužba protiv države

Krajem prošle godine iz ove tvrtke Vijestima su priopćili da su pregovori započeli u siječnju 2023. godine, ali da nakon nekoliko sastanaka, dostavljanja informacija i dokumenata, od Vlade nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Tada su najavili moguću tužbu protiv države. “Odlukom Vlade iz 2018. da se Luci Bar i privatnim tvrtkama omogući bavljenje našom djelatnošću, izgubili smo prihode više od deset milijuna eura. Naš vlasnik Global Ports odlučit će hoće li zbog toga tužiti državu”, poručili su tada iz barske tvrtke.

Ova tvrtka je u 2024. godinu krenula još gore jer su u tri mjeseca ostvarili novi gubitak od 583 tisuće eura, dok je lani za isto razdoblje minus iznosio 37 tisuća.

Komentirajte prvi

New Report

Close