Populizam i, nekontrolirano zapošljavanje ugrozili opstanak Željezare

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Već nekoliko dana se špekulira o mogućem otpuštanju oko 90 radnika koji su označeni kao tehnološki višak.

Situacija u Željezari EPCG izuzetno je teška, a poslovanje i opstanak kompanije dovedeni su u pitanje zbog prekomjernog zapošljavanja, neslužbeno je rećeno “Danu” iz te kompanije.

Već nekoliko dana u medijima se špekulira o mogućem otpuštanju oko 90 radnika koji su označeni kao tehnološki višak, a koji su, prema našim izvorima, angažirani po ugovoru o djelu.

Ugrožena egzistencija

EPCG je početkom ove godine bez stručne analize i odobrenja regulatora preuzela posrnulu tvornicu u Nikšiću i kupila je od Tosyalija u Turskoj, podsjeća Investitor. Na događaju održanom povodom ponovnog otvaranja obećano je upošljavanje svih zaposlenih i biznis plan koji će podići kompaniju. Međutim, izvor Dana tvrdi da se zbog teške situacije u kompaniji i ugrožene egzistencije poduzeća u čiju je kupovinu Elektroprivreda (EPCG) uložila 20 milijuna, u narednom razdoblju mogu očekivati ​​promjene u menadžmentu.

Prema tom izvoru, najavljeno je otpuštanje 90 radnika angažiranih po ugovoru o djelu, od kojih je njih 30 preuzeto iz privatne zaštitarske tvrtke.

“Tim ljudima su obećani stalni ugovori i oni su prebačeni na teret Željezare, odnosno EPCG. Menadžment firme je u pregovorima da obezbijedi egzistenciju ovom broju radnika tako što će ih vratiti u firmu u kojoj su radili”, nezvanično je saopšteno “Danu”. Prema izvorima Dana, oko 60 angažiranih izvođača službeno nema svoje radne obveze. Tvrtka zapošljava ukupno 400 radnika.

“Angažirani su, ali proizvodnje nema. Trenutno radi samo PVC pogon u kojem rade izvorni željezari, odnosno oni djelatnici koji su radili za vrijeme prethodnog vlasnika. Nije bilo potrebe za zapošljavanjem dodatnih radnika jer firma postoji tek pola godine”, ističe naš izvor.

Predsjednik sindikata Ivan Vujović nedavno je za portal Onogošt rekao da će se o sudbini 90 radnika odlučiti ovaj tjedan.

“Sigurno mi nismo ti koji odlučujemo i da je prava adresa uprava firme koja je te ljude zaposlila i koja je vjerojatno od njih imala neka jamstva za zapošljavanje. Ono što mogu reći o tim ljudima je da su svoj posao obavljali časno i savjesno. Opet ponavljam da je prava adresa naša i rukovodstvo EPCG, od kojih ovom prilikom tražim da se uozbilje i radnicima Željezare osiguraju posao i plaće koje sigurno zarađuju svakog mjeseca”, rekao je Vujović.

Istaknuo je da pitanje donosi li posao profit nije pitanje za radnike, već za menadžment.

“Punih devet mjeseci borili smo se za ovu tvornicu, da radi i donosi zaradu u naše domove, a ne da EPCG povećava svoju imovinu. To nam nije bio cilj i neka to svi znaju. Neka sami vide tko je kriv što poslovni plan koji je usvojen u siječnju nije ispoštovan u cijelosti. Znam da radnici nisu krivi, a neka menadžeri među sobom vide tko je kriv”, istaknuo je Vujović.

Naglasio je da imovina koja je državi donijela dobit od 34 milijuna kuna sigurno nije gubitak.

Nakon višemjesečnih pregovora i prosvjeda radnika, željezaru je kupila Elektroprivreda od turskog Toščelika za oko 20 milijuna eura.

Plan nedovoljan

Poslovni plan od 6,5 milijuna kuna, koliko je predviđeno za pokretanje poslovanja cijele Željezare, nije dovoljan.

Prema tim informacijama, samo za pokretanje proizvodnje u željezari potrebno je najmanje 10 milijuna eura.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) nedavno je donijela rješenje kojim se EPCG ne dopušta isplata 6,5 ​​milijuna eura Željezari.

Navedenom odlukom AZZK je zabranio Elektroprivredi daljnju dodjelu državne pomoći nikšićkoj Željezari, dok ne donese odluku o tome je li sama kupnja imovine od Tpsyalija za 20 milijuna eura u skladu sa Zakonom o državnoj potpori.

Komentirajte prvi

New Report

Close