Poduzetnici iz Srbije, Rusije i Turske najveći investitori u Crnu Goru

Autor: Poslovni dnevnik , 06. lipanj 2024. u 07:18
Gotovo polovica uloženog novca stranaca potrošena je na kupnju nekretnina - 93,8 milijuna eura, pokazuju podaci iz platne bilance s inozemstvom/Shutterstock

Strana ulaganja u prvom kvartalu na 208 milijuna eura, milijun i pol manje nego u istom razdoblju lani.

Izravna strana ulaganja za razdoblje siječanj – ožujak ove godine iznosila su 208 milijuna eura, što je milijun i pol manje nego u istom razdoblju prošle godine. Gotovo polovica uloženog novca stranaca potrošena je na kupnju nekretnina – 93,8 milijuna eura, pokazuju podaci iz platne bilance s inozemstvom.

U istom razdoblju prošle godine stanovnici su kupili nekretnine za 105,3 milijuna eura, pa je ovogodišnji promet manji za 11 posto.

Najviše u nekretnine i banke
Najviše stranih ulaganja u ovogodišnja tri mjeseca stiglo je iz Srbije 40 milijuna, zatim Rusije 37,8 milijuna i Turske 20,6 milijuna, pišu Vijesti. Prva zapadna zemlja je na četvrtom mjestu – Njemačka sa 16 milijuna, a slijede Švicarska s 13,2 milijuna, Sjedinjene Američke Države s 10,2 milijuna, Ujedinjeni Arapski Emirati s 8,8 milijuna, BiH sa 7,5 milijuna, Velika Britanija s 5,9 milijuna …

Najviše novca za kupnju nekretnina u ova tri mjeseca potrošili su, kao i prošle godine, građani Srbije i tvrtke iz te zemlje – 14,6 milijuna eura. Na drugom mjestu po ovoj osnovi su investitori iz Turske koji su u crnogorske nekretnine uložili 11,2 milijuna eura, dok su Rusi pali s drugog na treće mjesto jer su kupili nekretnine za 8,05 milijuna eura.

Investitori iz SAD-a kupili su nekretnine za tek nešto manje od ruskih – 8,04 milijuna eura, iz Njemačke za 7,6 milijuna, BiH za 7,3 milijuna, iz Švicarske za 3,7 milijuna, iz Velike Britanije u Crnu Goru uloženo je 3,6 milijuna eura. nekretnina…

Gdje nekretnine kupuju Crnogorci?

Najviše nekretnina kupljeno je u Srbiji za dva milijuna eura, u Italiji za 1,3 milijuna.

Stranci su u svoja poduzeća i banke u Crnoj Gori u ova tri mjeseca uložili 36,1 milijun eura, što je oko 11 milijuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Iz inozemstva su svojim tvrtkama i bankama u Crnoj Gori za ovogodišnja tri mjeseca posudili 75,3 milijuna eura, što je povećanje od oko šest milijuna eura.

Investitori su u Crnoj Gori najviše novca uložili u poduzeća i banke, 20,3 milijuna, zatim u nekretnine 14,6 milijuna, dok su svojim poduzećima ovdje posudili 4,2 milijuna.

Od ukupnih ulaganja Rusi su najviše potrošili na kredite svojim tvrtkama, 23 milijuna eura, zatim na kupnju nekretnina, 8 milijuna eura, te kao ulaganja u svoje tvrtke i banke u Crnoj Gori, 6,7 milijuna eura.

Najviše ulaganja iz Turske stiglo je za kupnju nekretnina, 11,2 milijuna eura, dok su svojim tvrtkama ovdje posudili 8,6 milijuna, a izravna ulaganja u tvrtke i banke iznosila su tek 842 tisuće eura.

U tom su razdoblju crnogorski građani i tvrtke kupili nekretnine u inozemstvu u vrijednosti od 5,1 milijun eura, što se također smatra odljevom investicija.

Odljev izravnih stranih ulaganja za ova tri mjeseca iznosio je 91 milijun eura, gotovo jednako kao i lani za ovo razdoblje, pa je neto priljev stranih ulaganja iznosio 117,5 milijuna eura i 1,3 milijuna manji je od prošlogodišnjeg.

Najveći iznos odljeva stranih ulaganja odnosi se na povrat – povlačenje kapitala u iznosu od 40,8 milijuna eura. U ova tri mjeseca stranci su prodajom svojih nekretnina iz Crne Gore izvukli 26,4 milijuna eura.

U tom su razdoblju crnogorski građani i tvrtke kupili nekretnine u inozemstvu u vrijednosti od 5,1 milijun eura, što se također smatra odljevom investicija. Najviše nekretnina kupljeno je u Srbiji za dva milijuna eura, u Italiji za 1,3 milijuna, u Njemačkoj za 320 tisuća.

Rusi (ras)prodaju
Najviše novca iz Crne Gore za ovo razdoblje povukli su ulagači iz Srbije, 22,5 milijuna eura, najviše kroz povlačenje kapitala 10,1 milijun eura i prodaju nekretnina u Crnoj Gori za 9,3 milijuna eura.

Ulagači iz Austrije sa 7,8 milijuna, Mađarske sa 6,2 milijuna, Slovenije s 5,1 milijun, Malte s pet milijuna, Njemačke s 4,6 milijuna,…

Rusi su u ovom razdoblju povukli investicije od 4,5 milijuna eura, najviše kroz prodaju nekretnina u Crnoj Gori vrijednih 2,7 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close