Po standardu kupovne moći Crna Gora druga u regiji

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2022. u 07:00
Foto: S. Babić / Pixsell

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema konačnim podacima među zemljama članicama se kretala u rasponu od 65% prosjeka EU u Bugarskoj do 144% prosjeka EU u Luksemburgu.

Prema konačnim podacima Eurostata, bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2021., iznosio je 48% prosjeka Europske unije, objavio je portal me.eKapija.com. Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU, i iznosi 268% europskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou s 57% prosjeka EU.

U regiji Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji na 70% prosjeka EU, dok je Crna Gora na drugom mjestu s 48% prosjeka EU. Srbija je na razini od 44% europskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na 42%, Bosna i Hercegovina na 33%, dok je Albanija na razini od 32% europskog prosjeka, pokazuju podaci Eurostata.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema konačnim podacima među zemljama članicama se kretala u rasponu od 65% prosjeka EU u Bugarskoj do 144% prosjeka EU u Luksemburgu. Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći kreće se od 39% u Albaniji do 72% prosjeka EU u Hrvatskoj. SIP u Crnoj Gori prošle godine bio je 60% prosjeka EU, objavio je Monstat. Dok je bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, stvarna individualna potrošnja (SIP) po glavi stanovnika je alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva. Generalno, razina SIP-a po stanovniku je više homogen nego BDP, ali i dalje postoje značajne razlike među članicama EU. Struktura stvarne individualne potrošnje je bazirana na homogenim skupovima proizvoda i usluga koja domaćinstva konzumiraju ali su i dalje evidentne razlike između nivoa SIP per capita među zemljama članica EU, pojasnili su iz Monstata.

Komentirajte prvi

New Report

Close