Plantaže žele prodajom zemljišta vratiti porezni dug

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2024. u 06:10
Foto: Shutterstock

Upozoravaju da će se najavljeno uvođenje trošarina na vino negativno odraziti na poslovanje Plantaža.

Tvrtka Plantaže planira prodati zemljište kako bi vratila porezni dug, koji prema posljednjim podacima iznosi oko 13,5 milijuna eura, najavila je direktorica Sektora razvoja Sanja Radonjić.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG rekla da se uglavnom radi o naslijeđenom dugu kompanije.

“Prijedlog koji smo imali je da taj problem pokušamo riješiti prodajom zemljišta koje je isključivo građevinsko, a ne poljoprivredno i na taj način planiramo vratiti taj dug”, rekao je Radonjić.

Vraćanje dugova

Dodala je da je kroz reprogram dugova tvrtka uspjela vratiti 2,2 milijuna eura, kao i da od ove godine uredno plaćaju poreze i doprinose uz isplatu plaća, prenosi portal RTCG.

Tako da se trudimo da se taj dug ne gomila”, rekla je Radonjić.

Smatra da će se najavljeno uvođenje trošarina na vino negativno odraziti na poslovanje Plantaža.

Radonjić je ustvrdila da većina zemalja EU s razvijenom proizvodnjom vina nema trošarine na vino.

“To neće utjecati samo na poslovanje tvrtki, nego na cijeli sektor vinogradarstva. Evidentno je da će doći do rasta cijena na tržištu, posebice u onom nižem cjenovnom segmentu, što će utjecati na pad prodaje. Pad prodaje dovest će do stvaranja viškova, što će posljedično dovesti do smanjenja zasijanih površina”, kazao je Radonjić.

Prema njezinim riječima, vinski turizam je u porastu, a uvođenje dodatnih opterećenja neće dobro utjecati na taj segment.

Za tekuću berbu u Plantažama nedostaje radne snage, a zarada, kako ističe Radonjić, ovisi o iskustvu.

Kazala je da ove godine Plantaže imaju povećanje prihoda, ali da je još prerano prognozirati konačne bilance.

Teško do sezonaca

Iz kompanije su nedavno upozorili da je izazov pronalaženja sezonske radne snage aktualan i ove godine.

“Trenutno je na raznim poslovima u našim plantažama angažirano oko 220 sezonskih radnika, od čega je 40 posto domaćih, a 60 posto stranih radnika. Kako bismo osigurali radnike za poslove koji nas očekuju, u tijeku su pregovori s radnicima iz susjednih zemalja, ali i agencijama. Uvijek nam je prioritet zapošljavanje radnika iz naše zemlje, te ih ovom prilikom pozivamo da se prijave za sezonske poslove u našoj tvrtki. Plaće se obračunavaju ovisno o učinku radnika. Dnevnice se trenutačno kreću u prosjeku od 25 do 30 eura, dok iskusniji radnici zarađuju i do 50 eura dnevno. Jedna od velikih pogodnosti za radnike je osiguran smještaj i hrana za nerezidente, dok radnicima iz Podgorice osiguravamo jedan obrok – kažu iz Plantaža i dodaju da su za potrebe strojne berbe ove godine nabavili još dva kombajna

Komentirajte prvi

New Report

Close