Plantaže očekuju bolje poslovne rezultate

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2024. u 05:15
Foto: Shutterstock

Plantaže su, vjerujem, jedna od rijetkih kompanija u Crnoj Gori koja posljednjih godina sve svoje investicije osigurava iz vlastitih prihoda.

Poslovni rezultat Plantaža u prošloj godini trebao bi, prema postojećim projekcijama, biti 6,7 milijuna eura bolji nego u 2022. godini, najavio je direktor tvrtke Igor Čađenović, dodavši da će biti negativan u iznosu od 3,3 milijuna eura.

Ono što u ovom trenutku, na temelju preliminarnih pokazatelja, možemo najaviti je da očekujemo dobar poslovni rezultat, kao rezultat odgovornog i predanog odnosa menadžmenta i svih zaposlenika u kompaniji”, rekao je Čađenović u intervjuu za agenciju Mina-business.

Dodao je da će, temeljem ostvarenih prihoda i rashoda za deset mjeseci prošle godine i njihove projekcije, Plantaže ostvariti rekordan prihod u posljednjih deset godina u iznosu od 32 milijuna eura, što je četiri milijuna ili 14 posto više nego u 2022..

“U strukturi rashoda najveći porast bilježe troškovi materijala i energije koji su veći za preko dva milijuna eura, a dominantno su veći troškovi gnojiva i zaštitnih sredstava. Troškovi rada porasli su za 11 posto u odnosu na 2022. godinu, prvenstveno kao rezultat dogovora uprave tvrtke sa Sindikatom, kako bi se postupno vratili izračunima iz vremena prije uvođenja restriktivnih mjera štednje i na taj način amortizirali značajni inflatorni udari u prethodnom razdoblju, ali i povećanju troškova prijevoza i prehrane radnika tijekom prošle godine”, pojasnio je Čađenović.

Dodao je kako te tvrdnje najbolje potkrepljuje pokazatelj uspješnosti poslovanja, gdje je nakon četiri godine projektirana pozitivna EBITDA u iznosu od preko dva milijuna eura.

“U današnjim tržišnim uvjetima i okolnostima jednostavno je teško povjerovati da veliki sustav funkcionira bez podrške banaka. Plantaže su, vjerujem, jedna od rijetkih kompanija u Crnoj Gori koja posljednjih godina sve svoje investicije osigurava iz vlastitih prihoda”, rekao je Čađenović. Lani su plantaže uložile 1,6 milijuna eura za nabavu poljoprivrednih strojeva i opreme za proizvodnju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close