Plantaže najavljuju rast cijena vina od najmanje 14 posto

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2024. u 06:59

Ukoliko Skupština usvoji izmjene Zakona o trošarinama, to će Plantaže koštati oko milijun eura godišnje.

Ukoliko Skupština usvoji izmjene Zakona o trošarinama, to će Plantaže koštati oko milijun eura godišnje, što će, kako piše Pobjeda, ugroziti njihovo poslovanje i konkurentnost na tržištu.

Da je takav scenarij izvjestan, kako su naveli iz Plantaža, govori i činjenica da je nakon uvođenja trošarina na prirodne rakije prodaja ovog proizvoda pala za čak 85 posto.

Pad konkurentnosti

Izmjenama Zakona o trošarinama Vlada predlaže uvođenje trošarina od 25 eurocenta po litri na “mirna vina”. Plantaže proizvedu oko devet milijuna litara vina godišnje i s preko dvije tisuće hektara vinograda čine 90 posto ukupne vinogradarske površine, dok preostalih 116 registriranih vinarija proizvede ukupno oko 400 tisuća litara godišnje. Ističući značaj ove kompanije za Crnu Goru, Plantaže navode da su zbog povećanja troškova već planirali povećanje cijena, ali da ne očekuju dodatno povećanje zbog trošarina. “Uvođenje trošarina na mirna vina od 25 eura po hektolitru negativno će se odraziti na poslovanje naše tvrtke. Ova mjera će neminovno dovesti do povećanja maloprodajnih cijena vina, što će utjecati na našu konkurentnost na tržištu i dovesti do pada prodaje. Postotak poskupljenja ovisit će o volumenu boce jer će svaka boca biti različito opterećena iznosom trošarine”, rekao je Plantaž. Tvrtka najveći dio prihoda ostvaruje na domaćem tržištu, pa bi poskupljenje od 30 centi po litri, odnosno 20 centi za 0,75 l, značajno poskupilo proizvode niže cjenovne kategorije do 5 eura. Točnije, učinak obveze plaćanja trošarine na mirna vina bio bi veći od 25 lipa po litri, jer je trošarina uključena u osnovicu za obračun PDV-a.

Imajući to u vidu, uvođenje trošarina na vino dovest će do poskupljenja od 14 do 20 posto, ovisno o volumenu pakiranja, što predstavlja značajan postotni porast, kažu iz tvrtke i dodaju da će potrošači vina u nižim cjenovnim kategorijama osjetiti najveći porast cijena.

Brzi rast troškova

Kako navode, vinska industrija se posljednjih godina na globalnoj razini suočava s brzim rastom troškova proizvodnje zbog inflacije, geopolitičkih i klimatskih prilika. Sve to dovodi do manje profitabilnosti ove grane poljoprivrede i smanjenja površina pod vinogradima u svijetu, a ništa bolja situacija nije ni u Crnoj Gori.

“Konstantan rast troškova proizvodnje, prvenstveno sirovina i energije, stvara pritisak na povećanje prodajnih cijena, pa bi dodatni trošak, povrh već rastućih troškova proizvodnje, povećao otežavajuće čimbenike poslovanja, koji su prisutni na tržištu već duže vrijeme. nekoliko godina. To će svakako najviše utjecati na Plantaže, kao nositelja cjelokupnog sektora u Crnoj Gori”, upozorili su iz Plantaža.

Komentirajte prvi

New Report

Close