Papreno visoke cijene u trgovinama na crnogorskom primorju

Autor: Poslovni dnevnik , 13. kolovoz 2024. u 07:00
Najveći utjecaj na mjesečnu inflaciju imao je rast cijena usluga smještaja, voća, mesa, mlijeka, jaja, sireva, zračnog prijevoza, kave, čaja, bezalkoholnih pića, sokova i ulja/Shutterstock

Trgovine su trenutno najskuplje u Budvi, gdje je za 13 artikala osnovne težine potrebno izdvojiti 37,8 eura.

Trgovine u lancima velikih marketa širom Crne Gore trenutnosu najskuplje u Budvi, gdje je za 13 artikala osnovne težine potrebno izdvojiti 37,8 eura.

Međutim, drugi najskuplji od posjećenih trgovačkih lanaca, na suprotnom kraju zemlje, bio je u Pljevljima, gdje je ista potrošačka košarica koštala oko 30 centi manje, odnosno 37,5 eura, pišu Vijesti.

Rast cijena
Još povoljnije mogu trgovati oni u Tivtu koji ove proizvode moraju izdvojiti 37 eura, dok se tijekom ljetne turističke sezone nešto povoljnije trgovalo u Podgorici, gdje je za tu košaricu trebalo izdvojiti 36 eura. No, postoje i značajne razlike unutar gradova, pa su cijene u marketu u centru Podgorice iste kao u marketu te tvrtke u Budvi, dok su znatno niže u marketima istog lanca na periferiji glavnog grada.

Ovo su neki od rezultata istraživanja koje su novinari Vijesti proveli u nekoliko gradova, gdje su na sjeveru, jugu i središnjem dijelu zemlje išli u markete istog velikog trgovačkog lanca, popisivali cijene identičnih artikala, proizvođača i težine, kako bi se utvrdilo kolike su stvarne razlike za potrošače po regijama.

Za sve krivi troškovi?

Na pitanje zašto nema popusta za one koji žive u primorskom dijelu Crne Gore, iz kompanije Voli odgovaraju da su glavni krivac troškovi poslovanja.

Cijene su u lipnju, prema podacima Monstata, u odnosu na isti mjesec prošle godine bile više za 4,1 posto. Cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u lipnju službeno su u prosjeku više za 0,1 posto nego u svibnju, a najveći utjecaj na mjesečnu inflaciju imao je rast cijena usluga smještaja, voća, mesa, mlijeka, jaja, sireva, zračnog prijevoza, kave, čaja, bezalkoholnih pića, sokova i ulja.

Budva očekivano prednjači po cijenama, posebno šampona koji košta 2,99 eura, odnosno 30 centi više nego u Pljevljima i Tivtu. Isti šampon u Podgorici košta 2,59 eura, što znači da je u Budvi proizvod skuplji oko 40 centi.

U toj primorskoj općini treba skuplje platiti kilogram rajčice za koju treba izdvojiti gotovo dva eura, dok je u drugim gradovima jeftinija deset do 30 lipa.

Najveća zabilježena razlika je kod kilograma nektarina koje su u Podgorici pola eura jeftinije nego u Budvi. Tako je za njih u Budvi potrebno izdvojiti 2,79 eura, dok u glavnom gradu koštaju 2,29 eura. Osim toga, u Budvi se za 100 grama kave mora platiti deset do 20 centi više, odnosno 1,5 EUR, dok je u ostalim gradovima oko 1,3 EUR.

Primorje je znatno skuplje, posebno kada je riječ o lubenicama, pa potrošači u Budvi i Tivtu to osvježenje plaćaju duplo skuplje nego u Podgorici i Pljevljima, 50 umjesto 25 centi.

Po ukupnom nivou cijena ne zaostaju ni Pljevlja, gdje se u odnosu na druge gradove izdvaja kilogram budimske kobasice, koji je skuplji za 60 centi, odnosno 14,59 eura. U ostalim općinama cijena je oko 14 EUR.

U Pljevljima je čak i litar mlijeka s čepom skuplji, a za njega se plaća deset centi. U tom gradu zabilježena je i najviša cijena makarona, koji su 25 centi skuplji nego u ostalima, gdje koštaju 1,19 eura. S druge strane, kava u ovoj općini, kao i u Podgorici, ima najnižu cijenu u odnosu na primorje. Među artiklima čije su cijene iste bez obzira na grad i regiju su voda i pašteta, a koštaju 59, odnosno 85 centi.

Da razlike postoje, Vijesti su saznale čitajući katalog popusta koji su objavili trgovci, u kojem navode da oni vrijede samo u određenim općinama, odnosno svim onima koje nisu u primorskom dijelu zemlje.

Objašnjenje trgovaca
Na pitanje zašto nema popusta za one koji žive u primorskom dijelu Crne Gore, iz kompanije Voli odgovaraju da su glavni krivac troškovi poslovanja.

“Uzimajući u obzir veće troškove koje imamo u obalnim objektima: (osim većih troškova najma), bilježimo značajno povećanje tima tijekom sezone, tu su i troškovi povećanja plaća zaposlenika, povećanja troškova transporta i logistike, kao i ostale troškove, prisiljeni smo prilagoditi se toj poslovnoj strategiji. Sljedeća akcija Ostvari popuste obuhvatit će cijeli lanac marketa”, poručili su iz Volija.

Komentirajte prvi

New Report

Close