Očekuje se rušenje rekorda: EPCG ove godine očekuje dobit od 100 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2023. u 07:00
Foto: Pixabay

U osam mjeseci izvezeno je 869,41 tisuća MWh električne energije po prosječnoj cijeni od 149,59 eura po MWh.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ove bi godine mogla ostvariti rekordne poslovne rezultate i dobit veću od 100 milijuna eura, najavio je izvršni direktor te kompanije Nikola Rovčanin.

On je u intervjuu za Vijesti rekao da je “vrlo teško i nezahvalno davati projekcije poslovnih rezultata tvrtke na kraju godine, jer oni ovise o nizu okolnosti kao što su hidrološki uvjeti, razina akumulacija, tehn. ispravnost, raspoloživost i iskorištenost kapaciteta, tržišne prilike i trendovi cijena na burzi električne energije”.

“Imajući sve navedeno u vidu, a temeljem postojećih poslovnih rezultata i stanja tehničke spremnosti i raspoloživosti proizvodnih pogona, uz prosječne hidrološke uvjete i respektabilne cijene na burzi do kraja poslovne godine, brižljivom i predanom stava uprave, menadžmenta i svih zaposlenih u EPCG, treba očekivati ​​postizanje rekordnih poslovnih rezultata koji bi mogli dostići, pa čak i premašiti dobit od 100 milijuna eura”, kazao je Rovčanin.

Dodao je da je preliminarni rezultat poslovanja EPCG za osam mjeseci ove godine iskazan kao dobit u iznosu od 75 milijuna eura, što je za oko 130 milijuna bolje od rezultata ostvarenog u istom razdoblju prošle godine.

“U osam mjeseci izvezeno je 869,41 tisuća MWh električne energije po prosječnoj cijeni od 149,59 eura po MWh, au vrijednosti od 130,05 milijuna eura. “U istom razdoblju tekuće godine uvezeno je 337,43 tisuće MWh električne energije po prosječnoj cijeni od 143,31 eura po MWh, u vrijednosti od 48,36 milijuna eura”, rekao je Rovčanin.

Najavio je i da se rekonstrukcija Termoelektrane (TE) u Pljevljima odvija prema planu i da se očekuje da će biti završena 2025. godine, kada će biti planiran i duži zastoj od šest do sedam mjeseci. U kompaniji očekuju da će se do 2025. cijene električne energije na tržištu stabilizirati i da će EPCG bez većih problema prebroditi razdoblje velikih zastoja u TE Pljevlja zbog priključenja ekoloških postrojenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close