Njemački TUI razmatra ozbiljniji prodor u crnogorski turizam

Autor: Poslovni dnevnik , 14. lipanj 2024. u 06:55
Foto: SHUTTERSTOCK

Predstavnici najveće svjetske turističke kompanije od ponedjeljka će boraviti u Crnoj Gori.

Predstavnici njemačke TUI, najveće svjetske turističke kompanije, od ponedjeljka će boraviti u Crnoj Gori kako bi se upoznali s turističkom ponudom.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić sastao se na marginama foruma Business Days u Berlinu s nekima od najvećih njemačkih gospodarstvenika i predstavio potencijale Crne Gore, piše Investitor.me.

Važnost promocije
“Turizam, kao najvažnija gospodarska grana, istaknut je kao prilika za mnogo jaču suradnju Crne Gore i Njemačke i na tome ćemo ubrzano raditi. U tom kontekstu promocija je izuzetno važna, a predstavnici njemačke TUI, najveće svjetske turističke kompanije, od ponedjeljka će boraviti u Crnoj Gori, kako bi se pobliže upoznali s turističkom ponudom”, navodi se u priopćenju Ureda premijer.

Brojne analize crnogorskog turizma pokazuju da mu nedostaju gosti iz zapadne Europe, posebno njemački turisti. Općenito, slab je udjel visokoplatežnih turista, a on dodatno dolazi od izražaja posljednjih godina zbog ruske agresije na Ukrajinu koja je snažno utjecaja na dolazak turista iz tih dviju država.

Što Crna Gora može ponuditi?

Specifičnost Crne Gore je u interesu ovih turista za samu destinaciju, njenu prirodu i kulturu.

Tijekom sastanka istaknuta su još mnoga područja za jačanje gospodarske suradnje. “Crna Gora je prva sljedeća članica Europske unije (EU), koristi euro, dio je NATO-a, ima velike prirodne potencijale, ali i ljudske resurse, pa postoji mnogo razloga zašto je dobar izbor za dolazak kredibilnih snaga. investitora”, rekao je Spajić.

Pojasnio je da Vlada preferira dolazak kompanija koje žele otvoriti nova radna mjesta i ostati u Crnoj Gori na duži period. Bilo je riječi io energetskim potencijalima, kao najboljoj šansi za ekonomski razvoj, ne samo Crne Gore, već i cijele regije.

“Proizvodnja iz obnovljivih izvora energije uz zajamčenu stabilnost i odličan geografski položaj idealna su prilika da se Crna Gora pozicionira kao važan partner zemljama EU na tom području”, dodaje se u priopćenju.

Spajić je bio sudionik dvodnevne konferencije Dani gospodarstva u Berlinu gdje je govorio na panelu Inovativno, održivo, konkurentno – temelj snažnog gospodarstva.

Na konferenciji, koju je organiziralo Gospodarsko vijeće Kršćansko-demokratske unije Njemačke (CDU), sudjelovali su najviši njemački državni dužnosnici, čelnici najvećih njemačkih i stranih kompanija, eminentni stručnjaci, analitičari i profesori.

Interes Nijemaca
A interesa njemačkih turista za Crnu Goru svakako ima. Više od 4,2 milijuna Nijemaca zainteresirano je za posjet Crnoj Gori u naredne tri godine, izjavila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković, dodajući da je potencijal njemačkog tržišta za crnogorski turizam veliki.

“To pokazuju i podaci istraživanja ReiseAnalyse. Potrebno je istaknuti da je riječ o gostima natprosječne platežne moći. Iako smo suočeni s jakom konkurencijom drugih turističkih destinacija, specifičnost Crne Gore je u interesu ovih turista za samu destinaciju, njenu prirodu i kulturu – rekla je nedavno Tripković Marković.

Dodala je da gotovo 60 posto potencijalnih turista iz Njemačke radije rezervira paket aranžmane, što je iznad prosjeka i više u odnosu na turiste koji su zainteresirani za Hrvatsku i Grčku.

Komentirajte prvi

New Report

Close