Niže cijene brašna, ulja i šećera tek kad se potroše zalihe u trgovinama

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2022. u 05:44
Cijena brašna već mjesec dana je na razini 490-500 eura po toni/M. Lukunić/PIXSELL

Građani sada kupuju skuplje jer je Vlada u kolovozu išla rješavati problem robnih rezervi.

Niže cijene hrane i životnih namirnica u crnogorskim trgovinama mogu se očekivati tek kad se potroše postojeće zalihe.

Odnosno, moraju se potrošiti robne rezerve koje su trgovački lanci i dobavljači osigurali nakon dogovora s Vladom, tvrde crnogorske kompanije koje se bave maloprodajom i veleprodajom, a prenosi Investitor.

Tako ispada da je odluka Vlade da početkom kolovoza s trgovačkim kompanijama i dobavljačima potpiše sporazum o nabavci i skladištenju proizvoda od posebnog značaja, kako bi riješili problem robnih rezervi, bila mač s dvije oštrice i zbog te odluke građani sada kupuju skuplje proizvode, piše Pobjeda.

Ni pekari ne spuštaju
Do dogovora između trgovaca i Vlade došlo je zbog straha da bi na jesen eventualno moglo doći do nestašica. Iz Franca marketa su, ipak, za Pobjedu izjavili da u narednoj isporuci očekuju niže cijene osnovnih namirnica, dok je direktor nikšićkog Monteklasa Predrag Marojević izjavio da ne treba očekivati značajnija sniženja cijene brašna. Ni pekari zasad nemaju namjeru snižavati cijene kruha i drugih proizvoda

“Problem prave robne rezerve dobavljača, koje su osigurali u dogovoru s državom. Kad se te zalihe potroše, realno je očekivati da ce doći do pada cijena osnovnih životnih namirnica u našem lancu”, kazali su iz Franca marketa podsjetivši da su obavezni poštovati odluku Vlade kojom se ograničava visina marži na brašno, šećer, ulje i sol od 7%.

Predrag Marojević, direktor nikšićke kompanije Monteklas koja se bavi uvozom i distribucijom brašna, naveo je da su u 45 dana po dva puta snizili cijenu osnovnog tipa brašna sa 530-540 na 510-520 eura za tonu.

7

posto propisana je visina marže na brašno, šećer, ulje i sol

“Došlo je do sniženja od 4-5%, a daljnje sniženje zavisi od globalnog tržišta. Roba u Srbiji je na stabilnoj razini i nema naznaka da će biti velikog pada. Možda povremeno dođe do sniženja 2-3%”, kaže Marojević čija kompanija uvozi četvrtinu brašna iz Srbije za crnogorsko tržište, prodaje brašno u pakiranju od 25 kilograma koje je prvobitno namijenjeno pekarama po cijeni od 51 do 52 centa po kilogramu, dok je cijena brašna u pakiranju od 1 kg oko 70 centi.

“Svatko je u skladu s mogućnostima napravio rezerve, naravno i iz vlastitog ekonomskog interesa i iz patriotizma. Mi smo se odrekli nekog svog dijela zarade, odnosno smanjili maržu iako imamo zalihe koje smo kupili po višim cijenama”, tvrdi Marojević.

Zamjenik predsjednika crnogorske Grupacije pekara pri Privrednoj komori i direktor Uniprom pekare Vesko Nikolić kaže.

Odrekli se svog dijela
“Pekari neće smanjiti cijenu kruha i drugih proizvoda jer svaki dan neke cijene skaču, a neke padaju, pa tako cijena goriva malo pada, pa opet raste, a raste i cijena kvasca, dok je cijena brašna malo pala”, rekao je Nikolić dodavši da je na regionalnim tržištima cijena tone pšenice već dva meseca na razini 350-360 eura, dok je cijena brašna već mjesec dana na razini 490-500 eura po toni.

“Cijena brašna zavisit će od cijene energenata, jer su svi mlinovi na struju. Bude li cijena struje i dalje rasla, niko nije lud da spušta cijenu”, kazao je Nikolić.

Podsjetimo, u cilju obuzdavanja cijena osnovnih životnih namirnica, Vlada CG donijela je u lipnju odluku kojom se maksimalna visina marže u veleprodaji ograničava na 5% za pšenično brašno tip 400 i 500, šećer, ulje i sol, a za iste namirnice u maloprodaji na 7%.

Komentirajte prvi

New Report

Close