Najviše državnih obveznica Crne Gore kupili Britanci, Nijemci i Amerikanci

Autor: Poslovni dnevnik , 30. ožujak 2022. u 08:00
Foto: Pixabay

Objavljeni detalji o izdavanju obveznica, država se zadužila za 750 milijuna eura.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore, na čijem je čelu Milojko Spajić, napokon je objelodanilo detalje emitiranja obveznica na međunarodnom tržištu, po osnovu kojih smo se zadužili 750 milijuna eura.

Kamatna stopa iznosi 2,875 posto, a rok dospijeća sedam godina, pišu Vikend novine, a prenosi internetski portal portal analitika.me.

Struktura investitora
Kada je riječ o strukturi investitora, u pogledu regije odakle dolaze, najviše su zastupljeni investitori iz Velike Britanije (22 posto), Njemačke (13 posto), Sjedinjenih Američkih Država (13 posto), zemlje centralne i istočne Europe (11 posto), ostatak Europe (37 posto) i iz Crne Gore (2,3 posto).

Također, Ministarstvo finansija Crne Gore je objavilo i detalje o proviziji, za uspješno završeni posao emitovanja obveznica na međunarodnom tržištu.

37

posto nove obveznice uzđele su ostale države Europe, a Crne Gore 2,3 posto

U dokumentu je navedeno daje kompanija Linklaters angažirana kao pravni konzultant u emisiji obveznica. Ugovorom su definirali naknadu od 125.000 eura za ovaj posao, bez poreza i naknada.

Od te sume 100.000 eura je osnovna naknada Linklatersu, a 25.000 naknada za uspješno obavljeni posao. U ime Crne Gore ugovor sa Linklatersom je potpisao ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, dok je u ime spomenute kompanije to učinio Jaroslav Aleksejev.

”U pogledu oblasti poslovanja investitora najviše su zastupljeni investicijski fondovi sa 65 posto, banke sa 19 posto, penzioni fondovi sa 13 posto, te hedge fondovi sa oko 3 posto “, navodi se u Informaciji o rezultatima emisije obveznica na međunarodnom tržištu.

Pripreme za zaduženje
Očigledno je da su nova vlada i Demokratska partija socijalista zajedno pripremali zaduženje od 750 milijuna eura, priopćio je poslanik Socijaldemokratstke partije Raško Konjević.

On je naveo kako je dobio dio materijala o zaduženje koji je u nadležnosti ministra finansija Milojka Spajića, ali da nije još dobio materijale koji su u nadležnosti Vlade.

”Očigledno, nova vlada i Demokratska partija socijalista zajedno su pripremali zaduženje od 750 milijuna eura. O detaljima tokom rasprave o pokretanju parlamentarne istrage na sjednici Skupštine”, napisao je Konjević na svom Twitter nalogu.

Komentirajte prvi

New Report

Close