Mujović: Zaustavljanje rada TE stajat će 70 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 17. srpanj 2024. u 07:00
Elektroprivreda Crne Gore intenzivno radi na nabavci nedostajuće količine električne energije/Shutterstock

EPCG intenzivno radi na nabavci nedostajuće količine električne energije po najboljem mogućem scenariju.

Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog zaustavljanja Termoelektrane (TE) u Pljevljima iduće godine Elektroprivreda (EPCG) potrošiti 70 milijuna eura za otkup struje, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

On je za Pobjedu rekao da rade na tome da ne dođe do poskupljenja struje i da očekuje da će energetska društva dati maksimalan doprinos da ne dođe do poskupljenja.

“Kako smo obaviješteni, EPCG intenzivno radi na nabavci nedostajuće količine električne energije po najboljem mogućem scenariju. Planirano je da iduće godine remont traje 7,5 mjeseci, a rukovodstvo EPCG radi u dva pravca, prvi je da pregovara s izvođačem da se remont skrati na šest mjeseci i tako osigura mogućnost vraćanja TE u pogon mrežu ranije pa ćemo time smanjiti i deficit električne energije koju potencijalno trebamo uvoziti”, pojasnio je Mujović.

Dodao je kako je drugi pravac da se krene u nabavu nedostajućih količina, koje se procjenjuju na oko 700 GWh.

“Taj manjak je najviše koncentriran tijekom ljetnih mjeseci u periodu od lipnja do rujna, a procjenjuje se da će nabavka električne energije stajati EPCG oko 70 milijuna eura”, rekao je Mujović.

Kazao je da je menadžment EPCG u više navrata donosio odluku o otkupu električne energije, vodeći računa o vremenu i tome koji će dio nedostajućih količina otkupiti, a sve po najpovoljnijim komercijalnim uvjetima.

“Naravno, pozicija EPCG ovisit će o postizanju energetske bilance do kraja ove godine i kakvi će se hidrološki uvjeti razvijati tijekom zime 2024./2025., a posebno tijekom prvog kvartala sljedeće godine”, rekao je Mujović.

Komentirajte prvi

New Report

Close