Mujović: Neizbježan novi ​​kolaps elektroenergetskog sustava

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2024. u 06:02
Foto: SHUTTERSTOCK

Urušavanje otvorilo pitanje za koje BiH i Crna Gora nisu krive, a riječ je o namjeri EU da što više koristi OIE.

Kvarovi na elektroenergetskim sustavima su neizbježni i ne postoji način da budu 100 posto sigurni, rekao je za “Dnevni avaz” ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović. Ističe da raspade sustava, poput onog u prošli petak, možemo očekivati ​​i u narednom razdoblju.

“Apsolutno. Nadamo se da do toga neće doći, ali onaj tko vam kaže suprotno, znajte da ne govori istinu. To je isto kao da tražite garanciju da neće biti požara i potresa”, kaže Mujović.

Dugotrajna istraga
Očekuje da će istragu uzroka prepustiti struci, europskoj mreži operatera, a kako je najavljeno, trajat će do šest mjeseci.

“Ako su istaknuli da je za utvrđivanje razloga potrebno pet do šest mjeseci, kako i na temelju čega si možemo dati za pravo osuđivati, špekulirati, optuživati ​​jedni druge? To su vrlo zlonamjerne stvari i jako je žalosno da se zatire struka i da si dajemo za pravo komentirati stvari za koje nismo kompetentni.

Nikada se ne bih usudio komentirati pravna ili medicinska rješenja, ali elektrotehnikom se bavim već 30 godina. Po meni je čak nebitno gdje je došlo do kvara. Naravno, nije nam ideja nikoga štititi, ali i sami znate da su temperature jako visoke, opterećenje je veliko i to treba naglasiti. Kvarovi se nikad ne dešavaju po lijepom proljetnom danu, već kada je jako niska ili visoka temperatura”, ističe Mujović.

Dodaje da je višesatno urušavanje otvorilo pitanje za koje BiH i Crna Gora nisu krive, a riječ je o namjeri EU da što više koristi obnovljive izvore energije.

“Sada imate masovnu proizvodnju solarne i vjetroenergije, a kad se sve to u kratkom roku ubaci u sustav, taj sustav trpi. U energetskom sustavu u svakom trenutku morate imati ravnotežu proizvodnje i potrošnje. Bez te ravnotežu patiš. Ako imaš višak jabuka, nešto ćeš pustiti u promet, pretvoriti nešto u džem i sok, a toga sa strujom nema. Ako ne koristiš, praviš problem u tom trenutku”, pojašnjava ministar Mujović.

Upitna ekonomičnost
Upravo zbog stabilnosti i boljeg upravljanja sustavima, zemlje regije povezane su u interkonekcije, pa brže i jednostavnije plasiraju viškove ili povlače potrebne količine energije, no loša im je strana što se svaki veći kvar odražava na okolnih sustava.

Prema riječima sugovornika Dnevnog avaza, moguće je osigurati veću pouzdanost postojećeg sustava, ali nauštrb ekonomičnosti, jer bi bio potreban veći broj trafostanica, elektrana koje bi davale potporu samo kada se dogodi havarija, dvostruko ili više linija…

Komentirajte prvi

New Report

Close