Luka Bar se priprema za spajanje s Port of Adriom

Autor: Poslovni dnevnik , 03. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Barska luka raspisala natječaj za odabir konzultantske kuće koja će izvršiti dubinsku analizu Port of Adria.

Dugo se priča o planovima za ponovno ujedinjenje Luke Bar, odnosno njeno pripajanje kompaniji Port of Adria. Predsjednik Uprave i izvršni direktor Luke Bar Dušan Masončić i Ilija Pješčić izrazili su namjeru da se to i ostvari u ovoj tvrtki na obilježavanju 118 godina postojanja.

U prilog tome ide i tender koji je Luka Bar raspisala prije nekoliko dana, a odnosi se na odabir konzultantske kuće koja će izvršiti dubinsku analizu Port of Adria, piše Dan.

Dubinska analiza
Cilj analize, navodi se u pozivu, je stjecanje uvida i razumijevanje isplativosti namjeravanog preuzimanja 62,08 posto dionica tvrtke Port of Adria, koja je trenutno u vlasništvu turske tvrtke Global Ports, s obzirom na tržišnu poziciju i perspektivu Port of Adria kao i financijsku izvedivost.

Kako je pojašnjeno, posebnu pozornost treba posvetiti analizi tržišta, odnosno poslovnim planovima, razvoju prometa, bazi korisnika, strategiji ulaganja, zatim strategiji zapošljavanja, razvoju gospodarstva, regionalnoj lučkoj konkurenciji, unutarnjoj povezanosti te prognozi prometa u odnosu na robu i prognoze. putem obalnog poziva.

Dugotrajan proces

Još u rujnu 2022. tadašnje Ministarstvo kapitalnih investicija reklo je da će korist od objedinjavanja dvaju operatera biti višestruke.

Kako se navodi, analiza tržišta, odnosno vanjski pogled, treba se fokusirati, ali ne ograničavati, na pregled ekonomskog i industrijskog razvoja Crne Gore, analizu dosadašnjeg razvoja i projekciju budućeg rasta glavnih pokretača razvoj uvoza/izvoza robe u Crnoj Gori, kao i konkurentsku analizu za određivanje položaja Luke Bar u tržišnom okruženju regionalnih morskih luka, s fokusom na ključne karakteristike kao što su količine tereta, terminal veličinu, kao i logističke aktivnosti, glavne teretne rute i unutarnje veze koje utječu na konkurentsku poziciju, uključujući identifikaciju operatera terminala, obrasce poziva plovila i tarife.

“Također, analiza bi trebala uključivati ​​prognozu obujma po vrstama tereta za preostalo razdoblje koncesije do 2043. godine, pripremu najrealnijeg scenarija i alternativnog visokog i niskog scenarija, razvijenog uzimajući u obzir prethodno prikupljene tržišne, ekonomske i industrijske informacije za Luku Bar i udio za Port of Adria.” – navedeno je.

Kaže i da analiza treba sadržavati pregled uvjeta koncesijskog ugovora, posebice u odnosu na plaćanje koncesijske naknade, zatim izradu financijskog modela za ocjenu održivosti, uključujući financijske pokazatelje.

Na kraju, u natječaju se navodi da je potrebna identifikacija potencijalnih rizika i mogućih neizvjesnosti povezanih s projektom, uključujući tržišne rizike, financijske rizike, operativne rizike i razvoj potencijalnih strategija ublažavanja, kao i izrada analize osjetljivosti.

Višestruke koristi
Podsjetimo, još u rujnu 2022. tadašnje Ministarstvo kapitalnih investicija reklo je da će korist od eventualnog objedinjavanja dvaju terminalskih operatera u luci Bar, tvrtke Port of Adria i Luke Bar, biti višestruka i da će dovesti do povećanja konkurentnosti.

Kako su tada naveli, u okviru kontinuirane suradnje s Port of Adria bilo je riječi o potencijalnim modelima ostvarivanja poslovne suradnje države i vlasnika ove tvrtke, turskog Global Portsa.

Nakon toga, krajem 2022. Vlada je kupila oko 9 milijuna dionica Luke Bar za 8,18 milijuna eura. Ovom transakcijom država je povećala svoje vlasništvo u Luci Bar sa 54% na skoro 70%.

Komentirajte prvi

New Report

Close