Kava uskoro poskupljuje i na crnogorskom tržištu

Autor: Poslovni dnevnik , 19. lipanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Cijene će rasti u sljedećih dvadesetak dana, između 10 i 15 posto.

U Crnoj Gori će sljedećih tjedana biti primjetno poskupljenje kave, najavili su vlasnici tvrtki koje prodaju ovaj proizvod. Kako je za Portal RTCG rekao vlasnik Mocamarda Dragan Marković, poskupljenje se očekuje u narednih 15 do 20 dana.

“Sigurno će biti poskupljenja, sigurno 10 do 15 posto. Računali smo da će se to dogoditi u sljedećim tjednima, tako da će cijene rasti u sljedećih 20-ak dana”, rekao je Marković.

Teška situacija
A iz tvrtke za proizvodnju mljevene kave Bulat d.o.o. potvrdili su za portal RTCG da će doći do skoka cijena kave. “Već nekoliko dana svjedočimo povećanju cijene sirove kave s devet eura na deset eura po kilogramu. To je prodajna cijena”, kažu u kompaniji.

Upozorili su da je situacija na tržištu vrlo teška. “Poskupljenje je za očekivati. Prilagođavamo se koliko možemo, ali skok cijena je više nego izvjestan”, dodaju.

Poslovni dnevnik objavio je proteklih dana da će u Srbiji od 1. srpnja biti povećane cijene kave te da su veledrogerije već dobile nove cjenike vodeće tvrtke Atlantic Grupa.

Tako će kava u Srbiji poskupjeti od osam do 20 posto, ovisno o marki. U Atlantic Grupi su informaciju o poskupljenju kave ocijenili kao opravdanu.

“Općenito govoreći, nastavljamo poslovati u okruženju visokih cijena sirovina i usluga.” Kod kave ponajviše zbog slabije berbe, logističkih problema s dolaskom brodova, slabe dostupnosti kave na spot tržištu te angažmana sredstava na burzama.

Konkretnije, s Arabicom je isporuka kave iz Brazila odgođena od kraja 2023. godine zbog logističkih problema. Kratkoročno, fondovi su iskoristili nestašicu kave i podigli razinu burze, a time i cijenu arabice na visoku razinu”, priopćili su iz grupe.

Globalno poskupljenje
Da cijena sirove kave u svijetu vrtoglavo raste, slaže se i Marković iz Mocamarda. “Općenito je poskupljenje 30 posto na svjetskoj razini. Pratit ćemo situaciju i sve ovisi o tome tko pravi marže, ali računam da će cijene kave skočiti za 20 dana”, uvjeren je Marković.

Portal RTCG je nakon ove informacije kontaktirao Ministarstvo financija i pitao jesu li upoznati s najavljenim poskupljenjima.

Iz odjela, na čelu s Novicom Vukovićem, kratko su nam priopćili da za sada nema promjena po pitanju cijena, a neće biti ni po pitanju Zakona o trošarinama. Iz jednog od vodećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori nisu dostavili odgovore na pitanja o novim cijenama koje će se uskoro pojaviti na policama trgovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close