Kalezić i Remiković predloženi za viceguvernere CBCG

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2024. u 07:25

Guvernerka ispunila obećanje da će CBCG biti depolitizirana institucija.

Guvernerka CBCG Irena Radović uputila je pismo Skupštini Crne Gore u kojem je za svoje prve saradnike-viceguvernere predložila Gordanu Kalezić i Milana Remikovića, saznaje Pobjeda u Skupštini.

Prema izvorima Pobjede, riječ je o dvoje stručnjaka koji su zaposleni u CBCG i koji su svojim stručnim kvalitetama zaslužili ova mjesta. Time je guvernerka ispunila obećanje koje je dala prije imenovanja i glasanja u Skupštini da će CBCG biti depolitizirana institucija u kojoj će se kadrovi birati isključivo na osnovu stručnosti i da neće biti stranačkog zapošljavanja.

Impresivni životopisi

Kalezić je od veljače 2019. zaposlena u Centralnoj banci Crne Gore na mjestu direktora Uprave za nadzor u oblasti sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma i zaštite prava klijenata kreditnih institucija i korisnika financijskih usluga.

Remiković je cjelokupno stručno i radno iskustvo stekao radeći u Centralnoj banci Crne Gore.

Od 2007. do 2010. godine, kao kontroler u Sektoru kontrole banaka, obavljao je poslove kontrole kreditnog rizika u bankama, provodio analizu kreditnog rizika te sudjelovao u izradi i implementaciji politika, procedura, smjernica za rad i priručnika.

Od 2020. do 2024. godine, odnosno od osnivanja Direkcije za sanaciju kreditnih institucija, kao njen ravnatelj radio je na uspostavljanju ove ključne funkcije Centralne banke kao sanacijskog tijela, ovlaštenog za primjenu instrumenata sanacije i izvršavanje sanacijskih ovlasti utvrđenih zakonom.

Skupština, koja po zakonu imenuje viceguvernere, na prijedlog guvernera, mora što prije izglasati predložena rješenja jer je CBCG kadrovski u specifičnoj situaciji.

Kadrovski deficit

Trenutačno od tri viceguvernerska mjesta guvernerka ima samo jednu, Zoricu Kalezić, koja je na porodiljnom dopustu, pa Radović mora obavljati poslove guvernera i sva tri viceguvernera.

Zakon o CBCG propisuje da je CBCG neovisni regulator na kojeg ne mogu utjecati političke stranke ili Vlada.

Institucije, tijela, agencije i službe Europske unije te vlade država članica dužne su poštivati ​​načelo neovisnosti Središnje banke i ne smiju utjecati na članove tijela Središnje banke u obavljanju njihovih zadaća, odnosno funkcije”, stoji u članku 87.b zakona.

Prema istom zakonu, Centralna banka, ne dovodeći u pitanje ostvarivanje svojih ciljeva, podržava provođenje ekonomske politike Vlade Crne Gore, postupajući u skladu s načelima slobodnog i otvorenog tržišta i slobode poduzetništva i konkurencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close