Izobilje mogućnosti treba zajednički pametno iskoristiti

Autor: Poslovni dnevnik , 15. travanj 2022. u 08:50
Foto: Shutterstock

Forum privrednika Crne Gore i Sj. Makedonije o mogućnostima za unaprjeđenje gospodarskih odnosa dviju zemalja i prilika za izravno ugovaranje poslova.

Posebna prilika za suradnju s partnerima iz Sjeverne Makedonije ogleda se u prenošenju dobre prakse uspješnog povezivanja sektora proizvodnje hrane i turizma, kao i izravnog međukompanijskog povezivanja, rekao je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović.

Sudjelovao je na Forumu privrednika Crne Gore i Sjeverne Makedonije održanom 13. travnja u Podgorici u organizaciji gospodarskih komora dviju zemalja, te pritom istaknuo da ima prostora za nove projekte, posebice ako se uzmu u obzir neiskorištena sredstva za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje.

Novi zajednički projekti
”Ima mjesta za nove projekte i ako se uzme u obzir da kao turistička destinacija iz godine u godinu rastemo i dobivamo na značaju u očima zahtjevnih zapadnih turista”, rekao je Radovanović.

Kako navode iz PKCG-a, razgovori predstavnika poslovnih zajednica vodili su se na marginama posjeta predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog Crnoj Gori. Radovanović je rekao da je poslovni forum organiziran s ciljem razmatranja mogućnosti za unaprjeđenje gospodarskih odnosa dviju zemalja, upoznavanja gospodarstvenika Sjeverne Makedonije s poslovnim mogućnostima u Crnoj Gori i izravnog povezivanja gospodarstvenika dviju zemalja.

Dao je kratak osvrt na razvoj crnogorskog gospodarstva od obnove državne neovisnosti, izazove s kojima su se suočili tijekom pandemije i posljednju krizu uslijed ruske agresije na Ukrajinu.

Prema njegovim riječima, sanaciju ranjivosti ekonomskog sustava Crne Gore trebale bi pratiti strukturne reforme kako bi se osigurao održiv ekonomski razvoj. Ulaganja u zelenu energiju, odnosno hidro, solarnu i energiju vjetra omogućit će održivije upravljanje okolišem i prirodnim resursima, te korištenje sredstava iz Zelenog plana EU.

8

posto porasla je trgovinska razmjena Sj. Makedonije i Crne Gore u 2021.

”Ekološka poljoprivreda, prehrambena industrija, šumarstvo i prerada drveta, cjelogodišnji zdravstveni turizam i digitalna transformacija društva, pružaju mogućnosti za daljnju diverzifikaciju gospodarstva i izlazak na međunarodno tržište. Razvoj i ulaganje u navedene grane značilo bi valorizaciju komparativnih prednosti, kao i ekonomski opravdano te održivo korištenje prirodnih resursa kojima raspolažemo”, rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, bilo bi važno u bliskoj budućnosti težiti suradnji u području gospodarenja otpadom i općenito zaštite okoliša. ”Preduvjet gospodarske suradnje je kvalitetna prometna povezanost.

Očekivanja Crne Gore od Jadransko-jonske ceste su velika. Naglasak treba staviti i na povezivanje preko Luke Bar, koja bi revitalizacijom željezničke pruge i izgradnjom autoceste mogla postati logistički centar koji povezuje zapadnu i jugoistočnu Europu”, rekao je Radovanović.

Ukazao je na prednosti crnogorskih poslovnih zona za ulaganje, posebno u razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Potpredsjednica Gospodarske komore Sjeverne Makedonije Aneta Trajkovska istaknula je potrebu za brzim i učinkovitim djelovanjem u uvjetima neizvjesnosti i nepredvidljivosti koje donosi kriza.

Važan energetski sektor
”Iako je prošle godine bila pandemija, zabilježili smo rast međusobne trgovinske razmjene od osam posto. Ali te su brojke još uvijek jako male, imajući u vidu mogućnosti koje možemo zajedno realizirati”, rekla je Trajkovska.

Prema njezinim riječima, mora se pronaći način da se zajednički nadogradi dodana vrijednost proizvoda i usluga na razini cijelog Zapadnog Balkana, te da se intenzivira regionalna suradnja. Istaknula je važnost Foruma investicijske komore Zapadnog Balkana za povezivanje gospodarstava i provedbu zajedničkih projekata.

Član Upravnog odbora Stopanske komore Zoran Martinovski istaknuo je važnost dodatnog gospodarskog i kulturnog povezivanja dviju zemalja.

”U nekim segmentima gospodarstva, Sjeverna Makedonija je napravila iskorak i može biti dobar primjer za Crnu Goru, posebno u energetskom sektoru, gdje Crna Gora treba više koristiti svoj potencijal. Turistički potencijal vaše zemlje još nije dovoljno promoviran u Sjevernoj Makedoniji. Vi imate turizam, mi imamo proizvodnu bazu i moramo ih upariti”, rekao je Martinovski.

Makroekonomske pokazatelje i investicijske potencijale Crne Gore predstavio je Vladimir Blečić iz Sektora za međunarodnu suradnju Privredne komore. Posebno je istaknuo mogućnost suradnje sa Sjevernom Makedonijom u području energije iz obnovljivih izvora i provedbu zajedničkih projekata. Poslovni forum završio je bilateralnim razgovorima gospodarstvenika o mogućnostima povezivanja tvrtki na konkretnim poslovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close