Iz Željezare Nikšić uskoro konstrukcije za solarne elektrane

Autor: Poslovni dnevnik , 06. ožujak 2023. u 07:00
Početak proizvodnje konstrukcija za solarne panele očekuje za mjesec i pol do dva/Reuters

Početak proizvodnje konstrukcija za solarne panele očekuje se za mjesec i pol do dva.

Prošlog ponedjeljka službeno je počela s radom EPCG Željezara Nikšić. Izvršni direktor te kompanije Đorđije Manojlović kaže da je za sad zaposleno 200 bivših radnika Željezare, te se početak proizvodnje konstrukcija za solarne panele očekuje za mjesec i pol do dva.

Napominje da su prva dva pogona koja će po poslovnom planu biti otvorena pogoni konstrukcija i podkonstrukcija.

“Pratit ćemo EPCG za izradu solarnih elektrana na tlu gdje ćemo raditi čelične konstrukcije, a pogon podkonstrukcija od aluminija će pratiti razvoj elektrana na krovovima. Već smo u fazi pripreme za javnu nabavu linije i u tom pogonu će biti još 60 radnika” kazao je Manojlović.

Ranije je priopćeno da će pogon proizvodnje čelika biti zadržan. “Za pogon kovačnica potrebna su ogromna obrtna sredstva, pa ćemo njega kasnije uključiti u proizvodnju. Ta četiri programa, konstrukcija, podkonstrukcija, solarne elektrane i kovačnica su u poslovnom planu. Planiramo od jeseni razmišljati o kovačnici”, kazao je Manojlović.

Na pitanje da li se može očekivati da kompanija u ovoj godini posluje pozitivno, Manojlović je kazao da bi za nekoliko mjeseci trebala biti puštena u pogon solarna elektrana koja bi donosila dobit i dodao da je za sada bitno da je kompanija samoodrživa.

”Krenuli smo u pripremu gradnje vlastite solarne elektrane od desetak megavata, već se radi projektiranje i snimanje krovova. Očekujemo da je za nekoliko mjeseci pustimo u rad, a donosila bi profit kojim bi mogli servisirati možda i kompletne plaće”, kazao je Manojlović. U drugom dijelu aktivnosti, kako je kazao, planiraju privući investitore.

Komentirajte prvi

New Report

Close