Intervencija države ipak spustila cijene u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 23. listopad 2024. u 06:30
Očekuje se da će odluka Vlade o ograničavanju cijena utjecati ne samo na stabilizaciju cijena tih proizvoda, već i na njihovo smanjenje u prosjeku od 20 posto/Shutterstock

Vlada je ograničila marže na 71 vrstu proizvoda, odnosno više od tisuću artikala.

Rezultati akcije Limitirane cijene, koju je Vlada pokrenula prije mjesec i pol, bit će poznati tek u veljači, s obzirom na to da traje do 31. siječnja.

U Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER) za Pobjedu je rečeno da se ovom akcijom očekuje poboljšanje životnog standarda građana, posebno imajući u vidu povećanje plaća kroz program Europa sad 2.

Inflacija u padu
Očekuju, kako navode, da će odluka Vlade o ograničavanju cijena, odnosno ograničavanju marži na 71 vrstu proizvoda, odnosno preko tisuću artikala, utjecati ne samo na stabilizaciju cijena tih proizvoda, već i na njihovo smanjenje u prosjeku od 20 posto.

Pozivajući se na podatke Monstata, MER pokazuje da je u rujnu zabilježena najniža razina inflacije u posljednjih nekoliko godina. Inflacija je najviše rasla u 2022. godini, kada je iznosila 17,2 posto, odnosno 28,9 posto kada su u pitanju hrana i sokovi.

Usporavanje rasta cijena

Pozivajući se na podatke Monstata, MER pokazuje da je u rujnu zabilježena najniža razina inflacije u posljednjih nekoliko godina.

Lani je stopa inflacije iznosila ukupno 4,3 posto, u skupini prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića 1,7 posto, dok je ove godine u rujnu godišnja stopa inflacije iznosila jedan posto.

“S obzirom na sveobuhvatnost akcije ograničenih cijena, kao i činjenicu da se odnosi na veledrogerije i maloprodajne lance, te da se primjenjuje u više od 80 posto svih maloprodajnih objekata u Crnoj Gori, izvjesno je da će akcija 44. Vlada je utjecala na stabilizaciju cijena osnovnih životnih namirnica i bez ugrožavanja kontinuiteta opskrbe dovela do očekivanih željenih rezultata, a gospodarska aktivnost trgovaca nije bila ugrožena”, poručili su iz MER-a.

Istog je mišljenja i Unija slobodnih sindikata (USSCG), koja je 1. listopada predstavila sindikalnu potrošačku košaricu (SPK) za treće tromjesečje, koja iznosi dvije tisuće eura, u kojoj se najveći troškovi odnose na prehrambene proizvode.

“Već tada smo najavili da će akcija Limitirane cijene obuhvatiti veliki broj proizvoda iz SPK-a, te da će to sigurno pozitivno utjecati na smanjenje ove kategorije troškova. Imajući u vidu da je Monstat prije nekoliko dana objavio da je indeks potrošačkih cijena pokazao da je u rujnu zabilježena deflacija, na to je svakako utjecala spomenuta mjera ograničenja marži”, navode iz USSCG.

Dodali su kako je svakako dobro što će akcija trajati do 31. siječnja te se nadaju da će Vlada imati razumijevanja i produžiti je barem do ljetne sezone, pogotovo ako pokaže dobre rezultate.

Trgovci poštuju odluku
Na upit Pobjede koliko trgovci poštuju Vladinu odluku o ograničenju marži, u MER-u kažu da se ona u velikoj mjeri poštuje, te da tržišna inspekcija vrši intenzivne kontrole.

“Zakonom su propisane kazne u rasponu od pet do osam tisuća eura za trgovce koji ne poštuju odluku o ograničenju marži. Od početka primjene rješenja 6. rujna do 1. listopada inspektori su obavili 89 kontrola tijekom kojih je utvrđeno 13 nepravilnosti, za što su izdana 22 prekršajna naloga u vrijednosti od 60,5 tisuća eura.

Nakon što je tržišna inspekcija postala sastavni dio MER-a, od 9. do 16. listopada u svim područnim jedinicama obavljene su 184 kontrole pri čemu nisu utvrđene nepravilnosti, ističu iz MER-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close