Hotel Igalo na bubnju, potraživanje obitelji Acović oko četiri milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2023. u 07:14
Pola zemljišta koje je pripadalo Acoviću 1959. nacionalizirano je, a 1980-ih nasljednicima je plaćeno 6000 kvadrata/Shutterstock

Višedesetljetni sudski spor konačno je završen prije mjesec i pol, kada je sudska odluka o vraćanju imovine prvobitnim vlasnicima postala pravosnažna.

Nekada atraktivni hotel Igalo, jedan od objekata u vlasništvu kompanije Vektra Boka, uskoro će biti ponuđen na prodaju, nakon što je sudskom odlukom zemljište na kojem je izgrađen, vraćeno prvobitnim vlasnicima – obitelji Acović, izvijestio je portal cdm.me.

Sudska odluka je nedavno postala pravosnažna, a za razliku od ostale imovine kompanije Vektra Boka, koja je u predstečajnom postupku koji se vodi po zahtjevu Uprave prihoda i carina, hotel Igalo je zahvaljujući privremenoj mjeri zabrane otuđenja sačuvan od hipoteka.

Porodica predratnog hotelijera i bogatog veleposjednika Aleksandra Acovića još prije 43 godine pokrenula je sudski postupak za vraćanje zemljišta na kojem je izgrađen hotel Igalo, nekada u vlasništvu Hotelsko turističkog poduzeća Boka, a potom Vektra Boke poduzetnika Dragana Brkovića.

Višedesetljetni sudski spor konačno je završen prije mjesec i pol, kada je odluka o vraćanju imovine obitelji Acović postala pravosnažna.

Zastupnik obitelji Acović, odvjetnik Vukašin Šimrak izjavio je kako će Acovići kroz prodaju hotela naplatiti svoja potraživanja:

”Pokrenut je postupak prinudnog izvršenja kako bi se naplatilo potraživanje Acovića, koje s kamatama iznosi oko četiri milijuna eura”, precizirao je Šimrak.

Sud je još 2003. godine donio privremenu mjeru – zabrane otuđenja, zahvaljujući kojoj je ova imovina spašena od hipoteka i prodaje, za razliku od ostale imovine Vektra Boke.

”Ta privremena mjera je na neki način spasila hotel Igalo od hipoteka i prodaje, jer naravno nijedna banka nije htjela odobriti hipoteku na toliko vrijednom objektu, a koji ima prethodno obezbjeđenje”, kazao je odvjetnik Šimrak.

On je dodao da je prodaja hotela putem licitacije planirana sljedećeg mjeseca, a za budućeg kupca je povoljna okolnost što će dobiti objekt bez opterećenja i zabilježbi, jer će one biti izbrisane.

”U izvršnom postupku izvršitelj će predati objekt novom stjecaocu bez ikakvih zabilježbi”, objasnio je Šimrak.

Prodaja hotela Igalo omogućit će naplatu potraživanja i ostalim povjeriocima koji budu imali izvršne isprave, objasnio je odvjetnik Vukašin Šimrak.

Sporno zemljište od ukupno 44.000 metara četvornih, Aleksandar Acović kupio je prije Drugog svjetskog rata zajedno s Vladetom Savčićem.

Polovina koja je pripadala Acoviću je 1959. godine nacionalizirana, a 80-ih godina prošlog stoljeća njegovim je nasljednicima plaćeno 6000 kvadrata.

Za ostatak nikada nije proveden upravni postupak, pa je Opština Herceg Novi, još 70-ih godina prošlog stoljeća kao društvenu imovinu, zemljište ustupila HTP Boka za izgradnju hotela Igalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close