Farabbi: Kastrati grupa želi koncesiju nad Aerodromima Crne Gore

Autor: Poslovni dnevnik , 23. srpanj 2024. u 07:00
Crna Gora je u posljednjih nekoliko godina izgubila povezanost i promet, a malo je investirano u zračne luke u Podgorici i Tivtu/Shutterstock

Glavni operativni direktor zračne luke Tirana ističe da Albanija i Crna Gora dijele neke sličnosti.

Ako bi crnogorska vlada razmotrila opciju koncesije, Kastrati grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na dosadašnji učinak u međunarodnoj zračnoj luci Tirana i snažnu prisutnost na zapadnom Balkanu, rekao je u razgovoru za Bankar.me Piervittorio Farabbi, glavni operativni direktor zračne luke Tirana.

“Po mom mišljenju, koncesija je najprikladniji oblik javno-privatnog odnosa partnerstvo za izgradnju i upravljanje uspješnim projektima zračnih luka, pod uvjetom da javni sektor (u ovom slučaju Vlada CG) identificira privatnog investitora koji je najprikladniji za postizanje jasno definiranih nacionalnih ciljeva, koji može učinkovito financirati potrebna ulaganja i koji može pokazati snažno razumijevanje lokalnih specifičnosti, prednosti i rizika”, rekao je.

Nužna ulaganja
Pojašnjava da koncesija nije nužno bolja opcija ako koncesionar ne ulaže u zračnu luku, kao što je Kastrati Grupa činila od njezina preuzimanja u prosincu 2020. godine.

Značajne investicije u Tirani

Kastrati grupa je uložila više od 75 milijuna eura za proširenje terminala, proširenje infrastrukture zračne luke, modernizaciju sigurnosne opreme, digitalizaciju granične kontrole.

“Tada su koncesionar i albanska vlada dijelili viziju budućnosti zračne luke, koja je zahtijevala značajna financijska ulaganja (vrijedna oko 100 milijuna eura) koja samo privatni sektor može učinkovito pokrenuti. Do danas, u manje od četiri godine, Kastrati grupa je uložila više od 75 milijuna eura za proširenje terminala, proširenje infrastrukture zračne luke, modernizaciju sigurnosne opreme, digitalizaciju granične kontrole”, nabraja sugovornik Bankara.

Pojasnio je da su sve investicije napravljene u koordinaciji s albanskom vladom i pod nadzorom Direkcije za civilno zrakoplovstvo Albanije (CAA), te da su realizirane na vrijeme i unutar proračuna, dok zračna luka i dalje radi punim kapacitetom, s povećanjem od 64% u odnosu na 2023. godinu.

Podsjetio je da je, sudjelujući u projektu koji je prije nekoliko godina financirala EU, vrlo dobro upoznat s potencijalima sektora crnogorskih zračnih luka, posebno u podršci nacionalnoj turističkoj industriji.

“Već tada su naši lokalni partneri spominjali skoro pokretanje inicijative za privatizaciju, koja, očito, još nije provedena. Crna Gora je u međuvremenu izgubila povezanost i promet, a malo je investirano u zračne luke u Podgorici i Tivtu.”, napominje Farabbi. Farabbi ističe da, iako nije uvijek moguće povući paralele između različitih iskustava, Albanija i Crna Gora dijele određene sličnosti.

“Obje su zemlje odlučile učiniti turizam temeljnom nacionalnom industrijom, a da bi se to postiglo, ključni čimbenici su pristupačnost i moderna prometna infrastruktura. Međunarodna zračna luka Tirana bila je pod koncesijom više od 20 godina, ali, kao što svako može vidjeti, posljednje tri godine su donijele značajna poboljšanja na svim frontovima. Očekuje se da će 2024. godine TIA dosegnuti 10 milijuna putnika, što je tri puta više od broja zabilježenog u prethodnom vlasništvu,” kaže Farabbi.

Neslužbeni signali
Podsjetimo, protekloga tjedna smo objavili kako je Vlada Crne Gore odlučila izraditi novi prijedlog ugovora o koncesiji s kojim će izaći pred tri pretkvalificirana ponuđača koji su ušli u uži izbor na temelju natječaja za koncesiju ACG raspisanog prije pet godina, te ih pozvati na pregovore. Potvrdili su to Vijestima u Ministarstvu prometa i pomorstva koje je prije nekoliko mjeseci formiralo novu natječajnu komisiju za ACG koja je imala zadatak odlučiti što će s natječajem za dugoročni zakup zračne luke Podgorica i Tivat.

Ministarstvo prometa, koje je tada vodio Osman Nurković, raspisalo je u listopadu 2019. pretkvalifikacijski natječaj za dodjelu koncesija na koji je stiglo sedam prijava, kvalificirala su se četiri ponuditelja, od kojih je jedan odustao. U igri su ostali južnokorejska tvrtka Incheon International Airport, luksemburška Corporacion America Airports i francusko-turski konzorcij Aeroports de Paris TAV.

Komentirajte prvi

New Report

Close