EU najavljuje ozbiljne investicije u Crnu Goru

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2024. u 06:59
Foto: Shutterstock

Spajić je predstavio reformske procese i upoznao sugovornike s detaljima Fiskalne strategije, koja će Crnu Goru učiniti konkurentnijom i poželjnijom investicijskom destinacijom.

Razvojni potencijal Crne Gore je ogroman i Europska unija (EU) želi uložiti stotine milijuna eura, najavljeno je na sastanku premijera Milojka Spajića s generalnim direktorom za susjedstvo i pregovore o proširenju Hertom Janom Kopmanom, piše RTCG.

Kopman je prvog dana posjeta Crnoj Gori predvodio izaslanstvo Europske komisije (EK) koje je s predstavnicima Vlade razgovaralo o modelima ubrzanja inovacija i privlačenja stranih investicija koji će dati poticaj gospodarskom razvoju Crne Gore.

Sugovornici su, priopćeno je iz Vlade, ocijenili da fokus zajedničkih aktivnosti u narednom razdoblju mora biti u područjima prometa, obnovljivih izvora energije, informatike i poljoprivrede s posebnim osvrtom na privlačenje novih europskih investitora u te sektore.

Kopman je rekao da je potrebno iskoristiti sve prednosti Crne Gore i što prije stvoriti učinkovitiji sustav za privlačenje stranih investicija.

“Crna Gora je buduća članica EU. Želimo nekoliko stotina milijuna ulaganja u vašu zemlju i to mora biti naš zajednički fokus”, rekao je Kopman.

Spajić je predstavio reformske procese i upoznao sugovornike s detaljima Fiskalne strategije, koja će Crnu Goru učiniti konkurentnijom i poželjnijom investicijskom destinacijom.

“Imamo jasan plan i želimo vidljive rezultate. S EU kao najvažnijim partnerom uspjeh nam je zagarantiran”, rekao je Spajić.

Iz Vlade je priopćeno da je na sastanku bilo riječi i o izazovima s kojima se Crna Gora suočava, te iskazana potreba za čvršćim povezivanjem privatnog i javnog sektora u cilju jačanja institucija sustava za efikasniju podršku privredi i ukupnom razvoju.

Na sastanku je dogovoreno organiziranje zajedničke Investicijske konferencije Crne Gore i EU tijekom sljedeće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close