EU donira 100 milijuna eura za dionicu autoputa

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Dionica je dio proširenja koridora Orient/East-Med unutar transeuropske prometne mreže.

Europska komisija (EK) donijela je, u okviru Plana ekonomskih ulaganja (EIP) za zapadni Balkan, Odluku o financiranju bespovratnih sredstava od 100 milijuna eura za podršku izgradnji dionice autoputa Bar-Boljare, između Mateševo i Andrijevica.

Dionica je dio proširenja koridora Orient/East-Med unutar transeuropske prometne mreže.

Povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Oliver Varhelyi rekao je kako je Unija predana ulaganju u Crnu Goru, vodećeg kandidata za pristupanje, kako bi se ubrzao socio-ekonomski razvoj zemlje, piše agencija Mina-business.

“Izgradnja sljedeće dionice autoceste Bar-Boljare bolje će integrirati regiju Zapadnog Balkana i otključati trgovinski i investicijski potencijal, što je bitno za Plan rasta EU za Zapadni Balkan”, rekao je Varhelyi.

Ukupni procijenjeni troškovi izgradnje dionice Mateševo-Andrijevica iznose oko 600 milijuna eura. Valja istaknuti kako je u pitanju dionica duga oko 22 kilometra, što je blizu 14 posto ukupne trase autoputa Bar – Boljare.

Europska komisija priopćila je da doprinos od 100 milijuna eura iz fondova IPA III predstavlja prvu tranšu potpore EU, koja će biti nadopunjena s do 100 milijuna eura u drugoj tranši EU fondova. Financiranje bespovratnih sredstava EU realizira se u bliskoj suradnji s Crnom Gorom i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koja osigurava kreditni ugovor za ovaj projekt.

“Crna Gora će primjenjivati konkurentne postupke javnih nabava i transparentne procese provedbe rada koji su usklađeni s europskim standardima”, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close