EPCG pokreće razvoj baterijskog sustava za pohranu energije

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2024. u 05:02

Donošenjem ove vrlo važne odluke tvrtka poboljšavati učinkovitost energetskog sustava.

Upravni odbor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) usvojio je ovih dana prijedlog Projektnog zadatka Baterijski elektroakumulacijski sustavi (BESS), koji predstavlja ključni korak prema postizanju ciljeva koji se odnose na održivi razvoj, energetsku učinkovitost i stabilnost.

Sljedeći korak u realizaciji ovog projekta je raspisivanje javnog poziva za izradu Studije izvodljivosti i idejnog rješenja.

Valorizacija OIE

“Projektni zadatak definirao je da EPCG, kao vodeći i najveći proizvođač električne energije u Crnoj Gori, ali i jedna od najznačajnijih crnogorskih kompanija, pored brojnih projekata novih obnovljivih izvora energije (OIE), ima za cilj omogućiti optimalnu valorizaciju svih obnovljivi izvori energije”, navodi se u priopćenju kojeg prenosi agencija Mina-business.

S tim u vezi je i osiguranje podrške fleksibilnosti elektroenergetskog sustava kroz izgradnju baterijskih sustava za pohranu električne energije baziranih na litij-ionskim baterijama.

Baterijski elektro-skladišni sustavi omogućuju skladištenje viška energije proizvedene iz obnovljivih izvora, čime se doprinosi smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima i jačanju održivog razvoja.

Cilj je iskoristiti raspoloživu mrežnu infrastrukturu za priključenje na prijenosnu mrežu, pa su Projektnim zadatkom predviđene lokacije Hidroelektrana (HE) Perućica, EPCG Željezara Nikšić i Termoelektrana (TE) Pljevlja.

Također, odlukom o usvajanju Projektnog zadatka, za solarnu elektranu (SE) Kapino Polje instalirane snage pet megavata (MW) predviđen je BESS snage pet megavat sati (MWh).

“U skladu sa svjetskim trendovima vezanim uz održivu energiju i smanjenje emisije ugljičnog dioksida, EPCG donošenjem ove vrlo važne odluke nastavlja razvoj u smjeru poboljšanja učinkovitosti energetskog sustava, ali i stabilnosti opskrbe energijom, kroz stvaranje mogućnosti za integraciju obnovljivih izvora i smanjenje troškova krajnjih korisnika”, dodaje se u priopćenju.

Lideri tranzicije

Projektom se žele postići dugoročni strateški ciljevi, pojašanjavaju iz EPCG. Dugoročno, primjenom baterijskih sustava smanjuju se troškovi proizvodnje i distribucije električne energije, što će se nedvojbeno pozitivno odraziti na crnogorsku energetsku tvrtku i krajnje korisnike.

“Očekujemo da će ovaj projekt donijeti brojne dobrobiti cijelom društvu, čime ćemo biti lideri u prelasku na zelenu energiju”, zaključili su iz Elektroprivrede Crne Gore.

Komentirajte prvi

New Report

Close