EPCG će instalirati fotonaponske sustave u objektima Plantaža

Autor: Poslovni dnevnik , 13. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: Pixabay

Dvije kompanije potpisale su memorandum o razumijevanju za zajednički razvoj projekata obnovljivih izvora energije.

Crnogorski proizvođač vina 13 jul-Plantaže namjerava u suradnji s Državnom elektroprivredom Crne Gore (EPCG) postaviti solarne fotonaponske sustave na svoje objekte i zemljište, priopćeno je.

Dvije kompanije potpisale su memorandum o razumijevanju za zajednički razvoj projekata obnovljivih izvora energije, s ciljem povećanja udjela zelene energije u ukupnoj potrošnji i povećanja energetske učinkovitosti, priopćeno je iz EPCG.

Među planiranim zahvatima je ugradnja PV sustava na krovovima objekata u vlasništvu 13. jul-Plantaža ukupne snage oko 740 kW, te na parcelama vinara snage oko 5,7 MW. Trenutačno Plantaže troše oko milijun eura godišnje struje, rekao je direktor vinarije Igor Čađenović.

Državni fondovi i državne agencije međusobno kontroliraju više od 66 posto udjela u 13. jul-Plantažama, dok je ostatak u vlasništvu niza manjinskih dioničara, pokazuju podaci burze.

U svibnju je EPCG objavila da je njena podružnica za izgradnju solarnih polja EPCG Solar Gradnja instalirala oko 40 MW fotonaponskih sustava na 4300 krovova kućanstava i poslovnih objekata u zemlji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close