Elektroprivreda Crne Gore prošle godine smanjila investicije

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Tijekom prošle godine u projekte Solar 3000+ i Solar 500+, koji se odnose na postavljanje fotonaponskih sustava i malih elektrana na individualnim objektima, uloženo je 16,14 milijuna eura”, navodi regulator.

Ukupna ulaganja Elektroprivrede (EPCG) u prošloj godini iznosila su 42,66 milijuna eura, što je oko 4,7 milijuna eura manje nego godinu prije kada je uloženo 47,3 milijuna eura. Od toga se 16,13 milijuna odnosi na obnovljive izvore energije, 15,2 milijuna utrošeno je u proizvodnju, 11,9 milijuna uloženo je u razvoj i inženjering, navodi se u Izvješću o stanju u energetskom sektoru za prošlu godinu, prenose Vijesti. Izvješće je pripremila Regulatorna agencija za energetiku i regulirane komunalne djelatnosti (REGAGEN), čijim Upravnim odborom predsjeda Branislav Prelević. Što se tiče ulaganja u proizvodnju u prošloj godini, ukupno je uloženo 15,27 milijuna, od čega se najznačajnija ulaganja odnose na ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja 12,46 milijuna, dok je ostatak novca uložen u remont transformatorskog bloka 2T1 u HE Piva, rekonstrukcija MHE Rijeka Mušovića, Lijeva Rijeka, Šavnik, Rijeka Crnojevića, Podgor i rekonstrukcija rashladnog sustava u HE Perućica. Osim toga, tijekom prošle godine u projekte Solar 3000+ i Solar 500+, koji se odnose na postavljanje fotonaponskih sustava i malih elektrana na individualnim objektima, uloženo je 16,14 milijuna eura”, navodi regulator.

U projektima u okviru Direkcije za razvoj i inženjering, najznačajnija ulaganja u okviru ove jedinice EPCG odnose se na ulaganja u rekonstrukciju i modernizaciju HE Perućica 8,05 milijuna, rekonstrukciju i modernizaciju HE Piva 429,4 tisuće te ulaganja u nastavak projekt iskorištenja i fazne rekultivacije odlagališta Maljevac u TE Pljevlja 556,47 tisuća kuna. Ukupna sredstva uložena u projekt VE Gvozd prošle godine iznosila su, kako je navedeno, 1,08 milijuna eura. Iskorak je došao potpisivanjem Ugovora o korporativnom zajmu između EBRD-a, EPCG i projektne tvrtke Zeleni Gvozd za financiranje realizacije projekta VE Gvozd. Kada je riječ o Crnogorskom elektrodistributivnom sustavu (CEDIS), ta je kompanija prošle godine investirala 14,52 milijuna eura

Komentirajte prvi

New Report

Close